Aitana Aguilar Forment i Lucía Cañamás Parreño interpretaran enguayn el Cant de la Carxofa

Aitana Aguilar Forment i Lucía Cañamás Parreño seran enguany les xiquetes que interpretaran el Cant de la Carxofa en honor a la Mare de Déu de l’Olivar i al Crist de la Bona Mort. Així es va decidir el dissabte 3 de setembre en la tradicional Prova de Veu de l’Àngel que se celebra cada any al Castell d’Alaquàs, un acte obert que convida als veïns i veïnes a triar, amb les seues votacions personals, la veu que escoltaran en aquest cant els propers dies 8 i 9 de setmbre.

L’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura i els representants dels col·lectius organitzadors, la Unió Musical d’Alaquàs, l’Associació d’Amics i Amigues del Cant de la Carxofa, la Confraria de la Mare de Déu de l’Olivar i els Clavaris del Crist 25 Aniversari van presenciar l’acte junt als més de 600 veïns i veïnes que participaren de manera activa en les votacions. En l’acte van estar presents també el Director general de Relacions amb les Comunitats Autònomes i Representació Institucional, Jorge Alarte, la Directora general de Pressupostos, Eva Martínez Ruiz, el Director general de Formació Professional i Ensenyaments Especials, Manuel Gomicia Giménez, la Diputada Provincial d’Educació i Inclusió Social, Empar Folgado Ros, la Diputada Provincial de Mancomunitats, Dolors Gimeno Valero, els alcaldes d’Aldaia, Silla i Villar del Humo, representants del Consell Valencià de Cultura, la Jutgessa de Pau i el jutge substitut i les Falleres Majors d’Alaquàs 2023.

El Cant de la Carxofa és un tret que defineix i diferencia la cultura d’Alaquàs. Per això, és una de les tradicions més emotives per als seus veïns, els quals esperen impacients la seua arribada durant l’any. La peça que cantaran els xiquets i xiquetes els dies 8 i 9 és una composició musical del segle XVII que solament perviu a municipis de l’àrea metropolitana com Alaquàs. En l’acte es va posar de relleu el treball que s’està realitzant perquè la Carxofa, considerada com a Festa d’Interès Turístic Provincial des de l’any 2013 i Bé de Rellevància Local des del 2021, siga declarada Bé d’Interès Cultural Immaterial, reconeixement màxim per a aquest tipus de manifestació cultural.

Enguany han estat 20 els xiquets i xiquetes d’Alaquàs que s’han presentat i finalment l’elecció es va haver de realitzar entre les sis finalistes que van protagonitzar l’acte de dissabte. Mesos abans d’aquest gran dia es va realitzar una convocatòria que es va fer arribar a totes les escoles del municipi. Així, els professors de música, que van ser felicitats durant l’esdeveniment i van rebre un obsequi, van difondre aquesta oportunitat i, més tard, van ajudar els alumnes interessats a inscriure’s en la Unió Musical d’Alaquàs. Una vegada inscrits, la preparadora Rut García Martínez, el treball de la qual també es va destacar al llarg de la cerimònia i també va rebre un obsequi, els prepara per a cantar la tradicional peça.

Va destacar també en l’acte la tasca realitzada per Quique Parreño, director de la Jove Orquestra de la Unió Musical d’Alaquàs per l’acompanyament musical i es va reconèixer també els membres del tribunal que han dut a terme la preselecció tècnica: la soprano Maria Tamarit i el director del grup Vocal Neovocalis, Rafael Sánchez Mombiedro.