Periodisme com a part de la història: Alaquàs celebra el 20 aniversari de l’obertura del Castell

Alaquàs celebra el 20 aniversari de l’obertura del Castell d’Alaquàs, un fet històric que va suposar la recuperació del Castell per al poble. És per aquest motiu que l’Ajuntament ha organitzat, durant els pròxims mesos, una programació especial per a celebrar aquesta data històrica.

La presentació dels actes va comptar amb la presència de l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, l’historiador local i Director de Quaderns d’Investigació d’Alaquàs, Enric Juan Redal, la periodista Laura Sena i el representant de Caixa Popular, Maxi Pérez, també el Regidor de Cultura, Fran Evangelista, la Regidora de Festes, Sandra Conde i membres de la Corporació Municipal.

L’Alcalde d’Alaquàs va explicar “la importància d’aquesta data que commemora que un 28 de febrer de fa 20 anys, el poble va entrar al Castell després de molts anys de lluita. Alaquàs no és el mateix des que el Castell és propietat del poble. El Castell és un element de reflexió i ens ha de dur a replantejar-nos el futur i pensar en nous reptes”.

Periodisme com a part de la història

‘Un Castell per al poble en notícies de Laura Sena. 2003 — 2023’ es , una de les peces clau d’aquest aniversari. Es tracta d’una exposició que recull les 30 notícies més destacades que va realitzar Laura Sena, periodista i veïna d’Alaquàs, tant a Las Provincias com en Levante-EMV.

L’exposició arranca amb la notícia que narra l’anunci de Jorge Alarte de començar les negociacions amb els propietaris del Castell fins a l’actualitat.

Sena va comentar en la presentació que es tracta d’una selecció cronològica de notícies triades entre més de 300 publicacions i va agrair a l’Ajuntament el reconeixement a la labor periodística que va ser testimoni i va deixar constància del procés de recuperació del Castell.

Laura Sena va recordar que van ser anys de molta tensió informativa i aprenentatge, però «si m’he de quedar amb alguna notícia que em va marcar va ser quan vaig publicar que el Castell recuperaria la quarta torre o totes les informacions posteriors de gent de l’Alaquàs que van estar vinculats amb el Castell».

Periodistes van acudir a la inauguració de l’exposició

Programació i novetats

Per la seua part, Enric Juan Redal, va donar “l’enhorabona al poble d’Alaquàs i a l’Ajuntament d’Alaquàs per la sensibilitat cutlural mostrada que facilita la investigació”. L’historiador va insistir en què “la tasca de recuperació de la tradició realitzada per Quaderns d’Investigació no haguera sigut possible sense la col·laboració ciutadana, per això, sempre diguem que es tracta d’un treball social col·laboratiu i comunitari”.

Entre les novetats que es posaran en marxa amb motiu de l’aniversari la realització d’una sèrie de fullets que s’han elaborat des del punt de vista turístic: ‘El Cant de la Carxofa’, ‘Alaquàs, centre històric’, ‘El Castell Palau d’Alaquàs’, ‘El ficus del Castell Palau d’Alaquàs’ i ‘L’olivera de la biblioteca d’Alaquàs’. Es tracta d’un conjunt de guies que parlen sobre les tradicions d’Alaquàs i que aniran ampliant-se.

A més, també va presentar les rutes ‘Les séquies d’Alaquàs’, una sèrie de plaques que es col·locaran als carrers perquè la ciutadania conega per on passava antigament una séquia, i ‘Els noms antics dels nostres carrers’, un projecte que donarà a conéixer a la ciutadania com es coneixien de manera popular antigament alguns carrers del municipi. En total, s’han recuperat 30 noms de carrers dels segles XVI i XVII. L’Ajuntament situarà sota el rètol actual del carrer un altre cartell amb el nom original de la via, «és una forma de no perdre la nostra història». En concret s’han recuperat els noms de 30 carrers del centre de la població, que corresponen amb el nucli poblacional de la localitat en l’època, on a Alaquàs vivien en 1609 al voltant de 400 persones.

La programació comptarà amb tot tipus d’actes culturals i lúdics. Hi haurà exposicions, actuacions musicals, rutes, tallers, teatre i espectacles infantils així com taules redones i altres activitats educatives, d’igualtat, esportives i de patrimoni verd. La programació completa es pot consultar ací: https://www.alaquas.org/documento/21123

Per altra banda, Caixa Popular també ha sigut clau en la realització dels actes amb els quals col·labora i s’ha compromés a continuar col·laborant amb Alaquàs “perquè treballar amb vosaltres és continuar treballant sobre la base dels nostres principis”, va explicar el representant de Caixa Popular, Maxi Pérez