Alaquàs oferirà visites guiades i activitats culturals per a promocionar el seu patrimoni històric

L’Ajuntament d’Alaquàs oferirà un diumenge al mes, des d’abril a juliol, visites guiades i activitats culturals per a donar a conèixer el seu patrimoni local, cultural i històric i promoure el desenvolupament del municipi. Les activitats estaran coordinades i guiades per Via Heraclia.

El patrimoni cultural i històric suposa un instrument de primer ordre per al desenvolupament i el turisme dels municipis. I en aquest sentit, Alaquàs compta amb una joia arquitectònica d’excepció, el Castell Palau del segle XVI catalogat com a Monument Nacional l’any 1918. Un edifici renaixentista molt apreciat pels seus veïns i veïnes que posa de manifest la gran història que amaga aquesta vila amb origen a finals de 1300.

L’Ajuntament d’Alaquàs, conscient d’aquest valor i compromès des dels seus inicis amb les polítiques de promoció del patrimoni i de la cultura, ha posat en marxa un projecte de dinamització dels recursos culturals del municipi per tal de donar a conèixer el seu Patrimoni Local, Cultural i Històric. D’aquesta manera, el Consistori, amb els serveis professionals de Via Heraclia, ha dissenyat tot un pla d’activitats culturals i educatives que inclou visites guiades, tallers didàctics orientats al públic familiar i visites teatralitzades ambientades en un determinat període històric i contextualitzades en espais concrets del casc antic o del Castell d’Alaquàs.

Calendari d’activitats

Les activitats s’iniciaran el diumenge 23 d’abril a les 12 hores amb una ruta històrica teatralitzada pel barri històric d’Alaquàs que sota «Ruta Històrica AL-AQUAS» transportarà els i les visitants a èpoques passades a través d’un Museu Etnològic Vivent on diversos personatges, escenificats per actors d’Origami Teatre, posaran en escena fets quotidians i històrics. Al llarg del recorregut es realitzarà un joc de pistes perquè els xiquets i xiquetes puguen interactuar amb els personatges. La ruta finalitzarà dins del Castell amb una visita guiada.

La segona activitat tindrà lloc el diumenge 28 de maig sota el nom «La Academia de los Nocturnos». Es tracta d’una activitat d’animació lectora sobre poesia i una visita teatralitzada en el Castell en la qual es representarà un fet històric i intel·lectual del Segle d’Or Valencià que fa referència al nom de l’activitat on els personatges del món de les lletres com Lope de Vega, Gaspar Aguilar o Guillem de Castro es reunien en secret per a recitar i composar poesia en el Palau dels Variola de València. L’activitat es dividirà en un taller didàctic per als xiquets i al mateix temps una visita guiada pel Castell i una representació teatral a càrrec del personatge Don Lope de Vega en el pati del monument.

El diumenge 25 de juny es realitzarà el taller didàctic «Graffits en el Segle XVI?», una activitat conjunta per a tota la família en la qual es realitzarà un recorregut per les estàncies del Castell explicant els grafits d’època moderna conservats en les parets i un taller didàctic de pintura realitzant la còpia original d’un dels vaixells dels grafits que després podran portar-se a casa.

El diumenge 16 de juliol tindrà lloc el taller «Historiador por un Día». Una activitat conjunta per a tota la família que consisteix en un recorregut per les estàncies del monument on aniran trobant-se objectes quotidians antics amb una breu descripció per conèixer per a què s’utilitzava. Hi haurà també un taller didàctic d’essències on s’explicaran els diferents usos de les herbes aromàtiques.

Alaquàs com a recurs educatiu i turístic

Aquest pla pretén servir com a recurs educatiu per tal que es desperte l’interès del visitant pel passat i es potencie a la mateixa vegada en els xiquets i xiquetes un sentit d’identitat en la comprensió de les pròpies arrels culturals. Com a recurs turístic, l’Ajuntament pretén donar a conèixer el patrimoni no sols als seus veïns i veïnes sinó també a nous visitants que col·laboren en la dinamització econòmica social i cultural del municipi, L’objectiu és que es promoga també la col·laboració ciutadana i empresarial del municipi garantint la viabilitat a llarg termini de l’activitat turística com activitat econòmica de la localitat.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *