Albalat 0.0, el projecte sostenible d’Albalat dels Sorells, reconegut per Greenpeace

Albalat dels Sorells, un xicotet municipi de Horta Nord, va començar a desenvolupar fa 4 anys el seu projecte Albalat 0.0. Segons explica l’alcalde de la població, Nicolau Claramunt, “es tracta d’un projecte energètic i sostenible i que aconsegueix millorar la qualitat de l’aire. L’objectiu final és que Albalat dels Sorells siga energèticament sostenible i autosuficient”.
En aquest sentit l’Ajuntament va realitzar un estudi per a conèixer l’estat del subministrament d’aigua, llum o emissió de gas dels vehicles. A partir d’aquest estudi l’Ajuntament ha començat a prendre mesures que no solament són sostenibles, sinó que a més generen un estalvi per a l’Ajuntament. Després aquest estalvi s’inverteix en més projectes de sostenibilitat energètica.
En aquest sentit, el Ple de l’Ajuntament d’Albalat dels Sorells va aprovar la contractació del subministrament elèctric d’origen 100% renovable per als equipaments municipals i l’enllumenat públic, el que suposarà deixar d’emetre a l’atmosfera 297 tones de CO2 cada any. A més, l’empresa adjudicatària comprarà l’energia que l’Ajuntament produeix actualment i en el futur als sostres dels edificis públics i descomptarà eixa producció del consum total, establint així un balanç net. També instal·larà anualment plaques fotovoltaiques o sistemes eòlics de fins a 5 kW de potència per a fomentar l’autoconsum als equipaments municipals.

Mesures
Albalat dels Sorells ja compta amb punts de càrrega elèctrica i ara canviaran de manera progressiva la flota de vehicles municipals perquè tots siguen elèctrics. Segons Claramunt, “no solament reduïm contaminació, sinó que, a més estalviem. Per posar un exemple solament el cotxe de la policia local té una despesa de 4000 euros a l’any en gasoil”.
A més, Albalat dels Sorells aspira al fet que tots els seus edificis siguen eficients i per a això canviaran totes les bombetes a Led. El mateix ocorrerà amb els fanals. Les situades al carrer Major ja compten amb aquest sistema de llum càlida que a més de consumir menys no atrau els mosquits.

Segons explica l’alcalde, “l’Ajuntament ha de donar exemple perquè la població també veja que el canvi a energia sostenible és factible, viable i rendible”. Pel que l’Ajuntament també ha creat incentius perquè els veïns instal·len plaques solars en els seus habitatges, “hem modificat l’ordenança de l’IBI per a subvencionar als habitatges que es posen plaques”.

Reconeixements
L’aposta ferma d’aquesta població per l’energia sostenible és tal que ha sigut reconeguda com la ciutat menor de cent mil habitants més compromesa amb la qualitat de l’aire que respiren els seus ciutadans i ciutadanes en la fallada del jurat del ‘I Premi X Aire Net’, organitzat per la Plataforma X Aire Net.
A més, Greenpeace també s’ha interessat pel projecte d’Albalat dels Sorells i l’alcalde visitarà el proper mes el vaixell de Greenpeace amarrat a Barcelona on recollirà un reconeixement per la labor que està fent l’Ajuntament en aquest sentit.

Més poblacions intel·ligents a l’Horta

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *