Albalat dels Sorells, Albuixech i Foios, acorden encomanar dos estudis per a regenerar la platja

Els municipis de l’horta Nord, Albuixech, Foios i Albalat dels Sorells tenen en comú una línia de costa malmesa per l’efecte de l’activitat humana, sobretot pels últims 70 anys (ampliacions recurrents del port de València, manca d’aportació de sediments de barrancs i rius, impacte de les grans infraestructures, etc). Si a més a més, afegim el projecte de la nova ampliació del port de València i les conseqüències, cada dia més evidents, del canvi climàtic, segurament es farà irreversible la recuperació de la franja costanera i, per tant, una franja litoral de bona part de la comarca.

Alarmats i preocupats per aquesta situació de contínua degradació conjunta que pateixen i comparteixen els tres municipis, el passat dijous els alcaldes d’Albuixech, Josep Vicent Andreu; de Foios, Sergi Ruiz; i Albalat dels Sorells, Nicolau Claramunt, s’han tornat a reunir per a fer un pas més en la línia del que porten treballant des de fa mesos.
Els fons de recuperació europeus, coneguts com a fons “Next Generation”, contempla més de 2.000 milions d’Euros per a “preservació del litoral i recursos hídrics”, en una primera fase. En conseqüència, els tres alcaldes dels municipis afectats, coincideixen en assenyalar què: “hi estem assentant les bases de l’estratègia conjunta que hem de treballar per a fer possible l’arribada de part d’eixes inversions”,

Els tres alcaldes mantingueren una reunió de treball per a seguir amb la definició de l’estratègia a seguir els pròxims anys. La recuperació del litoral, com a projecte de futur compartit, “ha d’anar més enllà dels governs municipals de torn”, al mateix temps que, tots tres convenen que: “és un projecte de futur que ha de superar les conjuntures i circumstàncies polítiques: el patrimoni natural i l’ecosistema dels nostres municipis és el que hem de preservar per a les generacions futures”.

I és que la recuperació del litoral i de la línia de costa dels tres municipis de l’horta nord és una tasca ineludible i inqüestionable per als respectius responsables polítics i els seus equips de govern.

Josep Vicent:, “ens hem reunit també per a concretar amb empreses i institucions per a fer un estudi previ a la regeneració; amb l’objectiu de restituir el litoral com fa 50 o 60 anys; si s’ha regenerat Massalfassar i Meliana; és possible que nosaltres també ho aconseguim…”

Nicolau Claramunt: “hem d’encomanar dos estudis, un de l’UPV i altre a una empresa: Amb la UPV volem entrar en un projecte per fer una barrera d’escull artificial per a evitar l’erosió ràpida de les costes amb l’empresa estudiarem la viabilitat de la regeneració del nostre litoral”.

Sergi Ruiz: “Es tracta d’un projecte molt ambiciós i necessari: hem de ser capaços d’implicar la resta d’AAPP i altres organismes i institucions perquè ens ajuden. I sobretot, fer veure a l’autoritat portuària de València que assumisca part de la responsabilitat pel deteriorament de la costa, per la seua activitat durants els darrers anys…”

Artículo relacionado (2018): Las playas que se tragó la autovía V-21