Albalat dels Sorells participa en el projecte «BAT HOUSE» i instal•la refugis per a rates penades

BAT HOUSE és un projecte d’aprenentatge que s’està duent a terme en el CIPFP «CIUTAT DE L’APRENENT» en col•laboració amb el CENTRE D’EDUCACIÓ ESPECIAL PROFESSOR SEBASTIÁN BURGOS. Fa just un any que el projecte es posava en marxa i, al igual que en aquella ocasió, l’Ajuntament d’Albalat dels Sorells, participa de nou amb la instal•lació de les casetes refugis, dissenyades i fabricades per l’alumnat dels centres referits.

L’objectiu és contribuir a la conservació de les 54 espècies de rates penades europees en l’àmbit legal, educatiu, ambiental i del coneixement, i que els ajuntaments que s’unisquen a aquesta iniciativa, com el del poble d’Albalat dels Sorells, puguen aconseguir que aquests animals tinguen més possibilitats de refugi.

La instal•lació de les casetes es segueix d’acord amb les recomanacions de la SECEMU (associació espanyola conservació rates penades), les quals indiquen que ha de ser a una altura de més de 4 metres, en àrees obertes (parcs, jardins, horta) i evitant l’orientació nord. La idea és promocionar aquelles espècies autòctones que puguen controlar les plagues d’insectes i mosquits de forma natural.

Cal recordar que la baixada de la població de rates penades es deu a l’ús abusiu d’insecticides i altres formes d’explotació agrícola agressiva així com del creixement urbanístic descontrolat què ha provocat, els darrers anys, la pèrdua de refugis naturals d’aquests animals i la destrucció progressiva del seu hàbitat. D’aquesta forma, l’ajuntament d’Albalt dels Sorells torna a fer una aposta clara pel compliment de les recomanacions marcades per l’ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) de l’agenda 2030 de Nacions Unides.


Algunes de les casetes o refugis que se’n van instal·lar l’any passat ja han estat ocupades i el que es pretén és que augmente la població d’aquesta espècie en el nucli urbà i les zones verdes per controlar els mosquits. Cada rata penada menja entre 500 i 1000 mosquits cada nit.


Per als membres del, projecte «BAT HOUSE», el desig era acudir al municipi i junts participar en la instal•lació de les noves casetes, però les normes sanitàries ho impedeixen, és per això que el passat 3 de juliol, es va fer entrega a l’alcalde, Nicolau Claramunt; en nom dels alumnes i dels professors del centre, Ximo López va realitzar la donació de les casetes refugi.


En la mateixa trobada, Nicolau Claramunt va declarar que:
«el compromís de l’ajuntament d’Albalat dels Sorells per continuar col•laborant en nous projectes d’Aprenentatge-Servei per tal de sensibilitzar i visibilitzar el potencial dels nostres joves a través de la realització en comú de projectes com aquests, suposa assumir la responsabilitat col•lectiva que a tots ens concerneix en l’educació dels nostres joves».


Així mateix, l’Ajuntament d’Albalat dels Sorells, vol agrair a tots aquells que han cregut en aquest projecte emocionat i transformador i l’han fet possible; gràcies especials al professor Sebastián Burgos i als dotze alumnes/as que cursaven Programes de Transició a la Vida Adulta i Programes Formatius de Qualificació Bàsica.