Alboraia desploma el deute bancari a mínims històrics després de pagar ja dos terços des de 2014

El dèficit ja se situa en nivells previs a 2008 i el deute bancari per habitant passa de 2.087,90 als 682,57 euros en 2022

L’Ajuntament d’Alboraia ha reduït en menys de 10 anys significativament el deute bancari, situant-lo en 17.166.080,59 euros en data de 31 de desembre de 2022. El Consistori ha saldat durant l’any passat més de quatre milions d’euros, la qual cosa ha permés situar la quantitat en nivells de fa 15 anys.

El deute per habitant baixa ja a 682,57 euros, lluny dels 2.087,90 euros que el Ministeri d’Hisenda atribuïa a cada habitant d’Alboraia en 2014, segons la seua comptabilitat. D’aquesta manera, el municipi continua aprofundint en la tendència a la baixa per a resoldre la situació, després que l’any passat el Ministeri d’Hisenda situara Alboraia com la localitat de la comarca que més ha reduït el dèficit en els últims 7 anys.

El deute bancari de l’Ajuntament d’Alboraia es va traure a la llum entre els anys 2012 i 2014 coincidint amb el canvi de Govern. Amb ajuda del Pla de Pagament a Proveïdors, Alboraia va assumir els pagaments de tota mena d’obres i subministraments i deutes bancaris pendents, generades en etapes expansives de governs anteriors.

L’alcalde, Miguel Chavarría, ha destacat el fruit de l’esforç que tot el poble d’Alboraia porta realitzant durant més de 10 anys: «Amb l’ajuda i compromís de la ciutadania, estem aconseguint complir dues de les màximes prioritats que vam establir quan arribem al govern: reduir el deute viu i millorar progressivament els serveis municipals que es van veure dràsticament minvats per la crisi. Cal destacar que, malgrat les crisis sanitàries, bèl·liques i energètiques que s’estan succeint, hem aconseguit millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes, sense deixar de protegir-los amb millores tan fonamentals com les implementades en Serveis Socials, entre altres, gràcies a la decidida col·laboració entre totes les administracions».

Encara més reducció en 2023

El Consistori continuarà en 2023 amb el seu objectiu primordial d’acabar amb el deute bancari: els Pressupostos Municipals d’enguany, xifrats en 27.581.130,76 euros, destinaran uns altres quasi quatre milions a pal·liar aquest dèficit. D’aquesta manera, el deute bancari se situarà previsiblement en 12.909.251,3 euros al final de l’any en curs.

La reducció ja ha permés en els últims anys eixir dels primers llocs en la llista de municipis més endeutats d’Espanya, càrrec que ostentava l’any 2014, així com situar-se en l’escaló positiu de retorn i en risc baix de deute en el barem de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), entitat dependent del Ministeri d’Hisenda i Funció pública en un document que analitza la capacitat mitjana de retorn a una situació sostenible.