Alcàsser continúa apostant per la implantació de noves tecnologies que milloren la vida de les persones

L’alcaldessa d’Alcàsser, Eva Zamora, ha assistit, recentment, al Demo Day ‘Emergència climàtica, noves oportunitats per a transformar ciutats’, organitzat pel Think Tank Smart Cities d’AVAESEN i la Diputació de València, amb l’objectiu de donar a conéixer, als municipis i empreses que van assistir, els avanços que s’estan duent a terme a la localitat per a aconseguir el que es coneix com els Serveis Socials 3.0. Actuacions que, en paraules de Zamora, «estan pensades per a millorar el benestar de les persones, que és el més important per a aquest equip de govern».

 

Pionera a la comarca de l’Horta Sud en la implantació de noves tecnologies que faciliten el dia a dia dels veïns i veïnes, la localitat d’Alcàsser ha incorporat, en els últims anys, millores tecnològiques per al bon funcionament de l’administració, com una web accessible per a persones amb dificultats de visó, audició o mobilitat; el desenvolupament de canals de comunicació amb la ciutadania a través de l’app, les xarxes socials, una pantalla informativa de televisió i WhatsApp; càmeres de vigilància i botó d’emergència per a augmentar la seguretat del personal; o portàtils i smartphones per a l’assistència a domicili i afavorir el teletreball, entre altres mesures.

 

Així mateix, ha invertit recursos en formació abordant aspectes com la ciberseguretat per al personal de Serveis Socials; la prevenció i detecció del suïcidi; la prevenció de drogodependències i conductes addictives; sobre violència de gènere; i formació dirigida a persones majors; persones amb diversitat funcional; i a famílies amb la posada en marxa de l’Escola de mares i pares.

 

Finalment, cal destacar el nou model organitzatiu de l’administració que ha permés agilitzar la gestió d’ajudes – lloguer, bons socials, Ingrés Mínim Vital, bons descompte amb targeta moneder, etc. – l’assessorament jurídic sobre habitatge, i la creació de portals com VIOGEN per a una major protecció de les víctimes de violència de gènere.

 

I és que com ha destacat l’alcaldessa d’Alcàsser, Eva Zamora, «el repte sempre ha sigut la unió de sinergies des del departament de TIC-informàtica i Serveis Socials per a augmentar el benestar de la ciutadania a través de l’aplicació de recursos que faciliten la vida de les persones, simplifiquen la tramitació de prestacions i lluiten contra la bretxa digital. Tot això, per a aconseguir els Serveis Socials 3.0».

 

Però, en què consisteix? Una vegada cobertes les necessitats bàsiques de la ciutadania, marcades també per la Llei de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, «és el moment de fer un pas més enllà i intervenir en aquells sectors socials més vulnerables, com les persones amb malaltia mental o deterioració cognitiva, aprofundint en la seua protecció», ha recalcat Zamora.

 

En aquest sentit, els reptes de futur d’Alcàsser es basen en la posada en marxa d’iniciatives de Smart City que permeten, d’una banda, la geolocalització de persones amb alzheimer vinculat amb el dron de la Policia Local, i fer-ho extensible a dones víctimes de la violència de gènere quan l’agressor vulnere l’ordre d’allunyament; la creació de passos de vianants amb sensors i indicacions tant per a persones amb diversitat física i/o sensorial, com per a menors; i l’ús de pictogrames amb format digital per a facilitar la informació a persones amb trastorn de l’espectre autista.

 

En definitiva, nous projectes de futur que continuaran millorant la qualitat de vida dels veïns i veïnes, i impulsant a Alcàsser com un municipi pioner en la transformació com a Smart City.