Alfara del Patriarca netejarà el barranc d’espècies invasores i residus incontrolats

L’Ajuntament d’Alfara del Patriarca netejarà el barranc del Carraixet d’espècies exòtiques invasores de flora existents en els marges fluvials i al mateix llit. A més, també s’eliminaran els abocadors d’enderrocs i residus incontrolats d’aquest espai natural gràcies a una subvenció de 39.969,98 euros del Pla Reaccciona 2022 de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València.

 

L’objecte d’aquest projecte és millorar les condicions i la capacitat ecològica de la ribera del barranc del Carraixet, situat en el terme municipal d’Alfara del Patriarca. Actualment, les espècies al·lòctones tenen envaït l’espai fluvial el que impedeix el correcte cicle hidrològic de les aigües de la zona, i a més també produeix un perjudici a la flora i paisatge autòcton creant un impacte negatiu en l’ecosistema. En concret, la zona d’actuació serà el tram comprés entre el pont que creua el barranc de la CV-304 i les instal·lacions esportives del municipi. Aquesta zona del llit presenta una mescla d’espècies autòctones com a Lledoner, Llorer, Baladre, Pi i Tamarinde, juntament amb unes altres altament invasores, com ho són el Arundo donax, Ahilanthus altissima, Opuntia ssp i Cylindropuntia.

 

En la primera fase es procedirà amb el desbrossament de la vegetació invasora. Per a això s’executarà el tall i triturat de les canyes en tota la superfície de ribera, mitjançant desbrossadora de cadenes acoblades a braç giratòria de cadenes. Posteriorment, si fora necessari, es procedirà amb el tall i triturat de les canyes de manera manual en aquells llocs que no puga accedir la maquinària. En la segona fase i en el cas que tècnicament fora pertinent, es procedirà a la retirada del rizoma tant de forma mecanitzada com manual. Posteriorment, es trituraran in situ les restes inhabilitades d’aquesta manera per al seu rebrot. Una vegada sanejada la zona es podrà dur a terme els treballs de recollida i retirada de fems en aquells casos que s’hagen format abocadors incontrolats de diferent naturalesa.

 

En concret, amb aquest projecte es busca executar una actuació que contribuïsca, d’una banda, a millorar la capacitat dels espais naturals per a prestar serveis ecosistèmics, i, d’altra banda, a millorar la connectivitat ecològica i territorial necessària per a l’avanç de la biodiversitat, la salut dels ecosistemes i la qualitat del paisatge. «Aquest és un pulmó verd molt important del nostre municipi que hem de protegir i cuidar»; explica Julio Berga, regidor de Medi Ambient en funcions. Aquestes accions es complementen amb el programa de biodiversitat dut a terme en la població amb la Fundació Limne, coordinat per la tècnic d’educació ambiental finançada per Diputació de València.