Alfara del Patriarca participa en un projecte educatiu i mediambiental de construcció d’hotels d’insectes i caixes-niu per a ocells

L’Ajuntament d’Alfara del Patriarca, junt amb el CEIP Doctora Anna Lluch i la Mancomunitat del Carraixet, participa en un projecte educatiu, social i mediambiental de construcció d’hotels per a insectes i caixes-niu per a ocells als jardins del municipi i el centre escolar.

Aquesta iniciativa es duu a terme gràcies al treball dels alumnes del Programa de Formació i Qualificació Bàsica de Fusteria i Moble de l’Escola de Formació Professional Misericòrdia de Diputació de València, i la coordinació del professorat i tècnics de medi ambient.

Amb aquesta iniciativa es contribueix al foment de la biodiversitat en l’entorn urbà i escolar. L’1 de febrer els alumnes de cinqué i sisé del CEIP Doctora Anna Lluch van visitar el centre de formació professional Misericòrdia, on s’estan realitzant les construccions de fusta, i van col·laborar en la seua elaboració amb elements naturals que havien recollit i creant fitxes d’insectes. A més, van conéixer de primera mà les diverses escoles taller del centre educatiu. Prèviament, el 27 d’octubre, responsables del centre formatiu integrat van visitar el nostre municipi i al costat dels alumnes van treballar en la localització dels millors llocs per a les cases d’insectes i ocells en la població. El projecte finalitzarà amb la instal·lació dels diferents elements de fusta a la primavera.

En concret, s’estan construint sis hotelets per a insectes, menjadores i abeuradors per a ocells, tres caixes anidaderes, diverses estructures per a pol·linitzadors, i cartells identificatius de les plantes autòctones de la façana principal del CEIP Dra. Anna Lluch. I per als Jardins de l’Ajuntament: un hotel d’insectes, diverses estructures per a pol·linitzadors, dos cartells identificatius (cedre i pi), i cartells identificatius per a alguns dels arbres del municipi que per la seua singularitat són destacables.

Amb aquest projecte els escolars augmenten els coneixements sobre els beneficis dels insectes i com contribueixen a la pol·linització de les plantes, també s’afavoreix la presència d’espècies d’ocells autòctons als parcs i jardins urbans, i s’actua en el control de plagues amb una barrera natural. A més, “és una eina pedagògica que permet enllaçar els continguts curriculars del programa amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible recollits en l’Agenda 2030”, explica Jaume Martínez, regidor d’Educació. Per part seua, Julio Berga, regidor de Medi Ambient, apunta que amb la construcció d’hotelets d’insectes i altres estructures per als horts escolars i jardins públics “aportem el nostre granet d’arena a la comunitat, protegint la biodiversitat dels ecosistemes pròxims, fomentant l’agricultura ecològica, el consum responsable, i tècniques sostenibles al jardí sent respectuosos amb el medi”.