Catarroja lliura la medalla d’or de la vila a títol pòstum a Alberto Gradolí

L’Ajuntament de Catarroja ha entregat la medalla d’or de la vila a títol pòstum a Alberto Gradolí Cánovas, per les seues virtuts cíviques i l’excepcional treball desenvolupat com a representant públic en la defensa de l’interés general i dels drets de la ciutadania catarrogina i la contribució a l’engrandiment i prestigi del seu poble natal. Alberto Gradolí era el segon Tinent d’Alcalde i portaveu del PSPV quan va morir el 23 d’agost de 2015 mentre estava de viatge a l’estranger.

En un acte celebrat dissabte al Saló de Plens del consistori la seua família va rebre la distinció acompanyada dels representats de la corporació i el públic que va plenar la sala. La seua dona i el seu fill van recollir la distinció per les seues virtuts cíviques i l’excepcional treball desenvolupat com a representant públic.

L’Alcaldia, mitjançant Resolució 751/2016, de 17 de març, va ordenar la incoació d’un expedient per a l’atorgament de la medalla a Alberto Gradolí en considerar l’equip de govern que reunia els requisits establits pel reglament especial d’honors per tal que li fóra concedida aquesta distinció.

El reglament, aprovat pel Ple el 29 d’abril de 1988, estableix que «L’Ajuntament de Catarroja considera un deure moral honrar públicament a aquelles persones que, per les seues elevades virtuts cíviques i la seua excepcional actuació en la societat, constitueixen un alt exemple que imitar, digne de públic reconeixement perque les seues accions repercuteixen en l’engrandiment del poble on nasqueren o en què desenvoluparen les seues activitats […]».

Treball incansable pel poble

La primera Tinent d’Alcaldessa, Lorena Silvent Ruiz, fou designada com a instructora de l’expedient, perquè practicara totes les informacions, proves o diligències que considerara oportunes per tal d’acreditar els mèrits d’Alberto Gradolí.

Segons l’informe elaborat per Silvent «El catarrogí Alberto Gradolí Cánovas, va néixer a Catarroja l’any 1963, on va viure i va formar la seua pròpia família. Fill d’Alberto i Antonia, família catarrogina, de malnoms la Romana i el Tiratara, respectivament, família dels pescadors Lliura.

Va cursar l’EGB al CP Joan XXIII, i després va estudiar a la Universitat Laboral de Xest, on va obtindre la titulació de Batxillerat. Posteriorment, va cursar estudis d’Administració i Gestió Empresarial, branca sobre la qual va vessar la seua vida professional, sent director del departament d’Administració d’una empresa durant més de 25 anys.

De ben jove, ja tenia inquietuds pels problemes socials i va participar en diferents moviments socials i polítics que van sorgir durant la transició, demostrant el seu rebuig cap a les injustícies del moment. Per això, al complir 18 anys, no dubtà en afiliar-se al PSPV-PSOE de Catarroja, a l’any 1981, per tal de col.laborar per canviar el sistema.

L’any 1999, va ser membre de l’executiva local del PSPV-PSOE, on va assumir la secretaria d’administració, fins que l’any 2006 va ser nomenat Vicesecretari General de l’Agrupació de Catarroja, on treballava per millorar el seu poble.

Va formar part, per primera vegada, de les llistes electorals socialistes l’any 2003, on ocupava el quart lloc. Durant eixa legislatura, fou membre de l’equip de govern durant un any, al capdavant de les regidories d’Hisenda i Urbanisme. En eixe temps i sota la seua direcció, va aconseguir, entre d’altres, establir un projecte de remodelació de la Plaça de la Regió consensuat per tots els veïns i veïnes del barri, així com també tancar l’exercici d’eixe any amb superàvit, demostrant la seua capacitat de diàleg, de treball, la seua rigorositat, responsabilitat i gestió eficient.

Els anys posteriors, ja com a regidor de l’oposició, va defensar el model de poble que ell considerava millor per a Catarroja, oposant-se fermament al macroprojecte urbanístic del PAI Nou Mil·leni i la destrucció de part del patrimoni de la localitat com és l’horta, mentre proposava un desenvolupament sostenible que no estigués lligat a accions urbanístiques especulatives sinó a necessitats reals de la població.

Alberto, sempre va tindre clar que la manera de fer créixer Catarroja i millorar la qualitat de vida de la ciutadania, era escoltant-la. Va pertànyer i va col·laborar amb diferents agrupacions i associacions locals, escoltant de primera mà la veu dels veïns i veïnes i coneixent les seues inquietuds i demandes, per tal de tractar-les al consistori.

Al 2012, va ser elegit Secretari General de l’agrupació del PSPV-PSOE de Catarroja, i va ser el següent candidat d’aquesta formació a les eleccions municipals del 2015, sent el primer elegit mitjançant un procés obert de primàries el 2014.

Impulsor del pacte de govern

Després dels resultats electorals del 2015, i amb la intenció de formar un govern estable i ferm, capaç de fer prosperar Catarroja i la seua ciutadania, va instar als partits polítics a dialogar i consensuar un projecte en comú. D’aquesta manera, va promoure reunions obertes a la ciutadania, on es traçà la línia que el futur govern local hauria de seguir, en defensa de la transparència, demostrant la seua capacitat de diàleg i el seu interès, perquè Catarroja tingués un govern ferm capaç de desenvolupar polítiques progressistes.

Segons l’acord d’investidura, va formar part del l’equip de govern actual, on va ser nomenat segon Tinent d’Alcalde i va assumir les competències com a regidor d’Esports i regidor del Port, aquesta última regidoria de nova creació mitjançant la qual pretenia potenciar i donar a conèixer el patrimoni del nostre poble i convertir Catarroja en un referent turístic i cultural de la zona de l’Albufera de València.

En aquests breus dos mesos de mandat, va prendre les mesures urgents per la neteja i manteniment immediat del Port; la instal·lació d’ombratges a la piscina municipal, i es va reunir amb tots els clubs esportius i associacions per conèixer de primera mà les seues necessitats, deixant una fulla de ruta ja dissenyada amb actuacions concretes a desenvolupar.

Durant 12 anys, ha sigut regidor d’aquest ajuntament on s’ha dedicat a intentar millorar el seu poble i la qualitat de vida dels veïns i veïnes. El 23 d’agost de 2015, va faltar de forma inesperada i accidental, estant fora del país.

Per tot això es fa aquest informe per reconèixer la dedicació i llavor pública d’Alberto Gradolí Cánovas i entregar a la seua família, com agraïment, la medalla d’or de la vila per la seua dedicació al poble de Catarroja durant més de 12 anys».

A l’expedient també s’incorporaren les adhesions dels ajuntaments de Picanya, Torrent, Massanassa, Aldaia i Paiporta, així com la de l’associació AECA (Asociación Empresarial de Catarroja).

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *