Assistents a l'acte de presentació de la rehabilitació de l'edifici.

Catarroja recupera l’antic Motor de la República per a espai cultural

Inauguració del Motor de la República en 1931, amb el president Manuel Azaña (Foto: Família Ribes).

L’Ajuntament de Catarroja ha presentat el nou Motor de la República, un edifici històric que ha estat restaurat per reconvertir-se en un espai cultural per a la ciutadania.

L’antic motor d’aigua, construït l’any 1931, ha estat rehabilitat amb un pressupost de 86.000 euros i compta amb un mural de l’artista catarrogí Juan Olivares. L’obra es compon de 200 peces ceràmiques amb què l’escultor ha volgut “unir l’art contemporani amb la tradició”, segons ha explicat Olivares a la inauguració.

El catarrogí ha estat treballant junt amb el ceramista de Manises, Salvador Martí, des del mes de juny. “L’objectiu era reencarnar la pintura en ceràmica, traslladar eixe llenguatge”, conta l’artista.

El mural, d’unes dimensions de 10 x 2 metres, ocupa la façana del nou Motor de la República. A l’acte d’inauguració han acudit el Secretari Autonòmic de Justícia, Ferran Puchades i el Diputat de Cultura, Xavier Rius. Ambdós han valorat la iniciativa de l’Ajuntament “de reconstruir llocs, edificis i vivències de la gent del poble”. Així mateix, han mostrat “l’aposta decidida” per este tipus de projectes.

L’alcalde de Catarroja, Jesús Monzó, ha agraït “el suport de la Generalitat i la Diputació” i ha destacat “la importància de recuperar un edifici emblemàtic i retornar-lo al poble de Catarroja”.

A partir d’ara, l’edifici esdevé un espai sociocultural on es realitzaran diverses activitats i que també estarà a disposició de les associacions catarrogines.

Exposició fotogràfica

Després de la inauguració, els assistents han acudit al Teatre Auditori de Catarroja (TAC) on es presentava l’exposició fotogràfica “Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, un mestre de la República a una fossa comú de Burgos”. Ambdós actes formen part de la I Setmana de la Memòria històrica de Catarroja, que finalitzarà demà, dijous 26, amb la col·locació d’una placa commemorativa del 80 aniversari del bombardeig de la localitat al carrer Galícia, lloc on van impactar els artefactes explosius.

Per al regidor de Regeneració Democràtica, Martí Raga, Catarroja “ha fet un pas molt important en la recuperació de la memòria”. “La Setmana de la Memòria Històrica ha servit per a donar a conéixer una part de la nostra història fins ara desconeguda, per homenatjar les víctimes que van haver de patir el bombardeig i valorar el nostre patrimoni històric, cultural i arquitectònic”.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *