Catarroja ret homenatge a les victimes de la Guerra Civil i la Dictadura

Amb la mirada posada en la Recent Guerra d’Ucraïna, la Xarxa de Municipis per a la posada en valor de la Memòria Històrica, impulsada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, ha elaborat una crida per a commemorar el dia 28 de març com a dia de record i homenatge a les Víctimes de la Guerra Civil i la posterior dictadura, al qual s’ha sumat l’Ajuntament de Catarroja. D’aquesta manera, ha tingut lloc un homenatge en el cementeri municipal de la localitat, presidit per l’alcalde, Jesús Monzó, i la vicealcaldessa, Lorena Silvent, al qual s’han sumat veïns i membres de l’equip de govern.

“El poble que no coneix la seua història està condemnat a repetir-la, aquesta cita cobra una gran vigència en el dia de hui, quan retem homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i a les persones que van ser posteriorment represaliades pel mer fet de defensar la legitimitat de l’Estat previ al règim. Per això, ens hem reunit hui ací, a més de per a oferir un espai en l’entrada del nostre cementeri a les dues persones catarrogines que van ser víctimes d’aqueixa repressió en els camps de concentració nazis i que ara veuran com el seu nom serà present sempre en la memòria del seu poble”, explica Xavi Bellot, regidor de Cementeri.

D’aquesta manera, després de guardar un respectuós minut de silenci en l’entrada del recinte i col·locar una corona de flors en nom de les víctimes, s’han descobert les dues plaques commemoratives entregades per la Conselleria de Qualitat Democràtica recentment al consistori. El nom de Cayetano Raga i Vicente Alapont, internats en els camps de concentració de Gusen i Mauthausen al 1941 quedarà per sempre en el record després d’haver patit una de les etapes més fosques de la humanitat sota el jou del nazisme.