Catarroja treballa per crear un entorn urbà adaptat a les persones i que potencie els mitjans de transport nets

Catarroja està dissenyant un nou concepte urbà més amable amb les persones i respectuós amb el medi ambient. La regidoria de Parcs i jardins està repoblant la població amb espècies vegetals adaptades al clima mediterrani i coherents amb l’entorn. S’han plantat desenes d’arbres i arbusts en els parcs i jardins i també en els carrers per tal d’embellir el paisatge urbà i combatre la pol.lució.

Com explica la regidora, Empar Chulià, les alineacions d’arbres seran “com a mínim de dos espècies” perquè “els carrers tinguen una gamma cromàtica diversa” i per crear  “una compensació de plagues i malalties que no es transmeten entre diferents espècies”.

Respectar la vegetació

“És un camí llarg, però una vegada es comença en una ciutat és difícil tornar enrere perquè estalvies molt en tractaments”, ha afegit. La base de la iniciativa és un plantejament que tracta de respectar, en la mesura de les possibilitats, les necessitats de la vegetació. Per això, tot el personal del servei de Jardineria ha fet un curs d’especialització en jardineria ecològica.

“L’entorn urbà sempre és hostil per a les plantes. Els ecocells estan mal ubicats. Els arbres estan molt prop de les façanes i cal podar-los massa”, puntualitza Chulià. Per això, amb les espècies autòctones “aconseguim un poc més d’adaptació”. En este sentit, cal destacar la intervenció per ampliar els escocells del barri del Xarco i la ubicació d’una tira contínua de terra per als exemplars de la nova avinguda de la Diputació.

Precisament, l’avinguda de la Diputació ­-actualment en obres de reurbanització a causa dels problemes generats per les arrels dels pins- també s’ha repoblat amb noves espècies de gran tamany que substituiran els exemplars eliminats. El parc adjacent de Paluzié també reforçarà la seua vegetació.  Altra de les actuacions s’ha produït al carrer de la Reina, acabat de reformar i que s’ha equipat amb nou mobiliari urbà i arbres.

Un entorn adaptat a les persones

Esta perspectiva ecològica es complementa amb les accions de pacificació del trànsit i creació d’itineraris segurs per als vianants i els mitjans de transport no contaminants, com les bicicletes.

Des de la regidoria de Mobilitat s’estan creant corredors de trànsit pacificat que creuen el municipi i que uneixen l’estació de RENFE i el polígon amb la zona cultural i universitària de l’avinguda de la Diputació. Un itinerari que recórren a peu o en bicicleta una gran quantitat de persones cada dia.

“Això es complementa amb la construcció del carril bici al Port, la millora i l’estalvi en la il.luminació, i altres iniciatives per reformular la manera d’entendre i relacionar-se amb el nostre entorn”, conclou l’alcalde de Catarroja, Jesús Monzó.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *