Compromís per Paterna torna a denunciar «l’incompliment de l’acord plenari que reconeix la figura del soterrador republicà Leoncio Badía»

La Generalitat Valenciana va otorgar, a títol pòstum, en les celebracions del 9 d’octubre, l’alta distinció de la institució a Leoncio Badía, el conegut soterrador republicà de Paterna. Una distinció que s’ha convertit en el guardó més important fins a la data que rep un resistent republicà. Per esta qüestió, el regidor de Compromís per Paterna, Juanma Ramón, ha manifestat que, “és un orgull per a Paterna veure com la Generalitat premia amb este guardó a un veí del nostre municipi, el que no entenem a Compromís és com des de l’Ajuntament se li nega el reconeixement que mereix també per part del seu poble”.

 

Des de la formació valencianista informen que des del passat mes d’abril de 2018 hi ha una moció aprovada per tots els grups municipals en la que s’instava a l’Ajuntament a realitzar un homenatge a Leoncio Badía, així com posar el seu nom a la plaça d’entrada al cementeri de Paterna. “Tots els grups polítics van reconéixer així el paper de Leoncio Badia en el procés actual de recuperació de la memòria i la dignitat de les persones assassinades pel franquisme”, han indicat fonts de Compromís.

 

En aquest sentit el regidor de Compromís, Juanma Ramón, ha volgut destacar que «sense la valentia i la humanitat demostrada per Leoncio no haguera sigut possible traslladar als nostres dies el testimoni que ha permés a tantes famílies conéixer la destinació de les seues víctimes, és un sense sentit que l’Ajuntament no pose en marxa el compliment de la moció aprovada que va presentar la nostra formació».

 

El poble de Paterna és un trist referent de la repressió franquista, on es van afusellar a 2. 238 persones, ara, afortunadament, és un referent per les actuacions per la recuperació de la seua memòria i reparació de la seua dignitat, gràcies a la col·laboració del govern valencià de la Generalitat i a l’impuls de les associacions de familiars. “Resulta inadmissible que un homenatge tan necessari per al poble de Paterna i per a les víctimes del franquisme es demore tant de temps”, ha conclòs Juanma Ramón.