Compromís sol·licita que s’estudie una nova data per a retre homenatge als 2.238 afusellats republicans a Paterna

Enguany Paterna viurà un 14 d’abril molt diferent al que porta anys, pràcticament des de l’inici de la democràcia, vivint a les portes del cementeri municipal a causa de la situació excepcional que ha provocat la COVID-19. No és un fet casual que aquesta necròpoli siga un punt de referència i trobada en aquesta data assenyalada per a les persones de sentir republicà, allí van ser soterrades, en diferents fosses comunes, 2.238 persones afusellades pel règim franquista. És per aquesta raó que Compromís per Paterna ha sol·licitat al dia de hui que s’estudie una nova data per a retre homenatge com mereixen a aquells que van perdre la seua vida per la llibertat i la democràcia. “Fa ara 89 anys que es va proclamar la segona república espanyola, efemèride que a Paterna s’ha celebrat des de pràcticament l’inici de la democràcia amb diferents actes i concentracions, per això, i per totes aquelles persones que ací van perdre la vida en pro de la llibertat, sol·licitem que s’estudie una nova data per a poder honrar la memòria de tots ells”, indica el regidor de la coalició Juanma Ramón.
Juanma Ramón ha afegit que, “enguany la situació sanitària del país fa impossible la concentració de persones, la qual cosa no ha d’impedir que les persones de sentir republicà puguen mostrar el seu homenatge a tots ells i el seu desig d’avançar cap a una tercera república quan finalitzen les restriccions sanitàries. Des de Compromís també volem mostrar el nostre reconeixement a totes les treballadores i treballadors del sistema públic de salut, alimentació, transport i resta de serveis essencials pel seu especial esforç i dedicació en la situació que estem travessant”.
La formació valencianista remarca, una vegada més, que des d’el mes d’abril passat de 2018 hi ha una moció aprovada per tots els grups municipals, i presentada a instàncies de Compromís, en la qual s’instava a l’Ajuntament a realitzar un homenatge a Leoncio Badía, així com posar el seu nom a la plaça d’entrada al cementeri de Paterna. «Tots els grups polítics van reconéixer així el paper de Leoncio Badía en el procés actual de recuperació de la memòria i la dignitat de les persones assassinades pel franquisme, és per això que instem al govern municipal que tot això es puga dur a terme quan la situació actual així ho permeta”, indiquen fonts de la formació.
En aquest sentit, el regidor Juanma Ramón ha volgut destacar que «sense la valentia i la humanitat demostrada per Leoncio no haguera sigut possible traslladar als nostres dies el testimoni que ha permés a tantes famílies conéixer la destinació de les seues víctimes, és necessari fer virtut amb la figura de Leoncio, sense més mitges tintes, és l’hora de que Leoncio ocupe al nostre poble el lloc en la història que es mereix, el lloc que ens recorda el que va patir Paterna de mans dels qui van imposar la mort enfront de les idees, dels quals van fer que Paterna entrara en la trista i negra història de la repressió i de la crueltat.