Compromís Xirivella esmena els pressupostos de l’Estat per a demanar més llum per a la passarel·la i inversions per al tren

Compromís per Xirivella ha elevat dues esmenes als PGE en la fase del Senat, que defendrà  el senador Carles Mulet, perquè es realitzen inversions en la línia de rodalia de la C-3 i s’il·lumine el pont de Xirivella per al pas de vianants

 

Per a Ricard Barberà, portaveu de Compromís, «és el moment que els partits exigim sense fissures als nostres representants al Senat que defenguen el que tots defenem a Xirivella». Així ho va demanar Compromís al ple de novembre.

 

Inversions per a la línia de rodalia C3

 

El PGE 2021 porta zero inversions per a la línia de rodalies València – Utiel – Camporrobles.

La situació de la línia C-3 és crítica: dos o tres trens anul·lats cada dia, trams a 55 km/hora, zero licitació d’obres i incompliment de les inversions previstes de forma reiterada. La situació actual és molt pitjor que fa sis anys, en 2015, quan tots els ajuntaments recorreguts per esta línia s’adheriren a la «Declaració de Xirivella». En aquell moment la situació ja era molt pitjor que en els anys 80 del segle passat. La pèrdua continuada i alarmant de viatgers així ho corrobora, en el que sembla un pla deliberat del Ministeri de deixar agonitzar la via per a justificar el seu desmantellament definitiu.

 

Per a Ricard Barberà, portaveu de Compromís Xirivella, les prioritats estan clares. Obrir el túnel que comunica Sant Isidre i València Nord, habilitar la doble via construïda fins a Xirivella i executar la doble via fins a Aldaia permetria reduir el temps del trajecte i incrementar el servei quasi en un 50%. Justament en una zona, Alaquàs, Aldaia i Xirivella, que queda fora de l’entramat de metre de l’àrea metropolitana i on la renovació i les millores del servei d’autobús no arriben, per a desesperació del veïnat, que pateix un transport públic car, massificat i de mala qualitat. Les noves millores en el sistema tarifari, com l’abonament 10, ajuden, però la integració tarifària amb un tren en estat de coma crònic és una broma de mal gust.

 

Segons Compromís el Govern d’Espanya hauria de promoure el transport més sostenible, més eficient, més econòmic i més inclusiu que tenim, que és el tren. Esta proposta pretén que les promeses reiterades des de fa molts anys i incomplides sistemàticament finalment s’executen per millorar i modernitzar la línia de rodalia entre València-Utiel i Camporrobles.

 

(El detall es pot veure ací https://www.sepg.pap.hacienda.gob.es/Presup/PGE2022Proyecto/MaestroDocumentos/PGE-ROM/doc/2/3/2/1/10/N_22_A_V_2_R_1_209_1_117_1.PDF)

 

Llum per a la passarel·la

 

L’actual pont d’accés de la A-3 a València que salva el nou llit del va riure Túria és en l’actualitat una instal·lació precària i descurada, insuficient per a absorbir en condicions de seguretat i accessibilitat mínimes els centenars de persones que recorren aquest pas tots els dies. Es proposa, amb caràcter d’urgència el desenvolupament i execució d’un projecte d’il·luminació d’este pont perquè vianants i persones usuàries d’elements de mobilitat personal com a bicicletes o patinets puguen travessar-lo amb seguretat.

 

És evident que la solució definitiva passa necessàriament per la construcció d’una passarel·la totalment segregada de l’actual pont de trànsit motoritzat, que puga comptar amb amplitud suficient per al pas de bicicletes i altres elements de mobilitat personal, incloent-hi, és clar, amplitud suficient per a vianants i persones en cadires de rodes.

 

La falta actual de manteniment es veu en un paviment lliscant que ja mostra molts punts deteriorats amb perill d’esvarament. I el que és més greu, la falta d’il·luminació en este pas, transitat en un ampli horari, des de primera hora del matí a primera hora de la nit, el converteix en un pas insegur. Es tracta, a més, d’un element que hauria de rebre especial atenció des d’una aproximació de perspectiva de gènere capaç de desenvolupar espais públics de pas segur per a tota la població, de manera que les dones no vegen minorades les seues possibilitats de mobilitat.