Cor de Vila, el moviment solidari que va nàixer en plena pandèmia

El 14 de març amb tots els carrers buits per la pandèmia “vèiem a gent gran fent llargues cues per comprar en els supermercats i això no podia ser”, explica Lourdes Pascual, presidenta de Cor de Vila. Així que un grup de persones, pertanyents a l’associació Alaquàs Debat, van decidir posar cartells a la recerca de voluntaris per ajudar als més grans amb la compra i portar els medicaments. “En 24 hores érem 40 persones i així és com va nàixer el primer grup de voluntaris de Coronavirus amb Cor als que després es van sumar molts més fins arribar als més de 80 que hi ha actualment”.

Durant els mesos més durs de la pandèmia aquest moviment de voluntaris va ajudar a més de 100 persones grans i van fer més de 800 compres que van portar als domicilis. Amb la desescalada les necessitats van començar a ser unes altres. La gent gran van començar a eixir al carrer i els seus familiars, molts en altres poblacions, van començar a desplaçar-se per ajudar-los, de manera que el volum de treball va baixar considerablement. No obstant això, la tasca d’aquest moviment de voluntaris va arribar fins a Càritas Alaquàs que, en eixe moment de desescalada, necessitava reforços

I és que Càritas va haver de tancar l’economat, el seua supermercat a baix preu per a les persones que més ho necessiten de la localitat, ja que el grup de voluntaris que repartien els aliments eren persones grans i de risc, i van substituir el repartiment de menjar per vals per canviar en Consum.
Càritas, abans de la pandèmia, l’economat ajudava a 100 famílies, però després del Covid el nombre de famílies amb necessitats va augmentar a 250, un nombre massa gran com per a fer cues a Càritas a la recerca dels vals. Així que Càritas va recórrer a aquest grup de voluntaris que, durant la fase 0, tant havia fet per als veïns més grans.

“Ens van cridar i ens van dir que sí podíem repartir a domicili els vals de menjar, i una altra vegada els voluntaris es van bolcar”, explica una voluntària. “A més, no només repartíem els vals, sinó que també, gràcies a un grup de joves empresaris, vam aconseguir donacions de supermercats i productors, i vam començar a fer també ‘les borses de l’alegria’ amb xocolates, amanides Groumet … productes, no de primera necessitat, i que molts dels usuaris de Càritas no compraven pel preu “

Un projecte a futur
Els mesos de pandèmia anaven passant i les necessitats també anaven canviant. No obstant això, aquest nodrit i sòlid grup de voluntaris detecta una altra necessitat, “amb el repartiment dels vals de menjar ens vam adonar que els usuaris, compraven sobretot menjar prefabricat i poc saludable i aquí és quan va començar el nostre nou projecte que consisteix en oferir aliments saludables a les famílies més vulnerables i fins i tot facilitar-los receptes econòmiques “

El projecte ha agafat tant impuls en la població que va arribar a les oïdes de les associacions i entitats festives de la localitat, “que van decidir donar els diners que enguany no s’han pogut gastar en actes i festes per la Covid al nostre projecte d’alimentació saludable “, explica Lourdes Pascual.

Aquest estiu es van repartir ingredients perquè 220 famílies facen ensalada russa i es van donar un total de 250 quilos de patates de temporada, 55 quilos de carlota, 29 quilos de ‘bajoqueta’, 16,5 quilos de confitats, 350 llaunes de tonyina, 240 pots de maionesa de diferent grandària, 760 ous i 150 quilos de pomes. Tot això va ser adquirit en establiments locals d’Alaquàs.

Després de l’estiu, el moviment de voluntariat Coronavirus amb Cor d’Alaquàs va decidir fer un pas més i constituir-se com associació per a seguir desenvolupant projectes socials a Alaquàs, Cor de Vila és el nom de la nova entitat.

Ja amb vista a futur l’entitat es va dirigir a l’Ajuntament “els vam proposar continuar amb el projecte de menjar saludable, no només donant aliments de temporada sinó també facilitant-los les receptes i fent cursos de cuina saludable amb productes de temporada i econòmica. L’Ajuntament va exposar a les famílies el projecte i s’han sumat, en aquesta primera fase, 35 famílies “.

Alimentació saludable
En aquest projecte, que actualment està en marxa, quatre entitats d’Alaquàs s’han sumat, amb la col·laboració de el moviment de voluntariat Coronavirus amb Cor. L’associació cultural gastronòmica el Cullerot, la Unió Musical d’Alaquàs, Alaquàs Debat i el col·lectiu en tràmit de creació Cor de Vila han unit esforços en aquesta iniciativa educativa.

Ara, gràcies a una subvenció de 3.000 euros de CaixaBank, les entitats han realitzat ja la primera acció dins d’aquesta segona fase, que consisteix a donar cursos de cuina saludables i el repartiment dels ingredients a 35 famílies (més de 100 persones).

“La iniciativa pretén oferir a aquestes famílies una eina més per cuinar plats econòmics, senzills, tradicionals i nutritius, basats en ingredients de temporada adquirits en comerços locals. Donem el curs i els proporcionem els ingredients perquè ho facen a casa seua. Les famílies estan il·lusionades i sorpreses de com és possible fer receptes saludables a baix preu si compren productes de temporada “, explica Isabel Cosme, la nutricionista del projecte.

Diverses generacions
Paco Pons, és un dels voluntaris més majors d’aquesta iniciativa, i afirma il·lusionat que “ara el projecte està enfocat a l’alimentació saludable, però farem més accions. Hem començat un projecte que té vistes a futur, ja no només perquè hi ha necessitats a les què fer front sinó també perquè cada vegada ve més gent jove a ajudar-nos a repartir els aliments i això és molt important, que les noves generacions s’involucren en la realitat social “.