Crema amb condicions de la palla d’arròs a L’Albufera

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha autoritzat, amb caràcter extraordinari i únicament per raons fitosanitàries, la crema de la palla de l’arròs en l’entorn del Parc Natural de l’Albufera.

El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha aclarat que «esta decisió s’adopta perquè no tenim encara alternatives viables que permeten la retirada d’eixes restes agrícoles dels cultius de l’arròs, però estem treballant amb tot els actors implicats en esta matèria per a trobar eixes alternatives i evitar així que esta situació es repetisca l’any que ve».

Hauran de respectar-se determinades condicions. A fi d’evitar la producció d’aigües anòxiques, la crema del restoll o palla d’arròs haurà de realitzar-se de manera que garantisca la seua completa mineralització, per la qual cosa esta s’efectuarà durant el període necessari per a això. En aquelles parcel·les contigus o amb una proximitat menor de 500 metres de terreny forestal, esta autorització serà vàlida si, prèviament a la crema, s’ha netejat d’herbes i matolls una faixa d’amplària suficient, i no inferior en cap cas als dos metres al voltant d’on es vol realitzar la crema.

El foc haurà de quedar completament extingit abans de les 18.00 hores. No s’abandonarà la vigilància de la zona de crema fins que el foc estiga totalment apagat. La persona autoritzada prendrà totes les mesures complementàries que considere oportunes, i en tot moment serà el responsable de quants danys puga causar.

Prevenció d’incendis

Conforme a l’article 156 del Decret 98/1995, en aquelles parcel·les contigus o amb una proximitat menor de 500 metres de terreny forestal en els dies i zones en què l’índex de perill d’incendis siga extrem (nivell de preemergència 3 per risc d’incendis forestals) esta autorització quedarà en suspens.

Igualment, i atenent a les possibles molèsties als residents en les poblacions veïnes a les zones arrosseres de l’Albufera i a la seguretat del trànsit aeri, esta autorització quedarà en suspens els dies en què les condicions meteorològiques així ho aconsellen. Per a això, diàriament s’avaluaràn les condicions atmosfèriques i meteorològiques en l’entorn del llac de l’Albufera, comunicant les condicions previstes als ajuntaments i consells agraris dels termes municipals afectats, per al seu trasllat als interessats.

Localització i condicions

Es podrà procedir així amb la palla de l’arròs dels cultius ubicats en els termes municipals de la Ribera, Albal, Alfafar, Algemesí, Catarroja, Corbera, Cullera, Favara, Fortaleny, Llaurí, Massanassa, Polinyà del Xúquer, Riola, Sedaví, Silla, Sollana, Sueca i València, fins al 29 d’octubre, des de les 13.00 hores fins a les 18.00 hores.

Els dies amb inversió tèrmica només es podrà cremar en la zona Sud del llac de l’Albufera.

Les cremes s’ordenen en els següents sectors i amb estes condicions:

– Sector Nord del llac de l’Albufera: es podrà cremar els dies amb vents de direcció compresa entre el nord i l’oest (entre 270º i 360º), i la velocitat del qual siga igual o inferior a 20 km/h.
– Sector Este del llac de l’Albufera: es podrà cremar els dies amb vents de direcció nord-est i sud-est (entre 45º i 135º), i la velocitat dels quals siga igual o inferior a 15 km/h.
– Sector Sud del llac de l’Albufera, es podrà cremar amb dies amb vents de direcció nord i sud-oest (entre 225º i 360º), i la velocitat del qual siga igual o inferior a 15 km/h.
– Sector Oest del llac de l’Albufera, es podrà cremar amb dies amb vents de direcció nord-oest i sud-oest (entre 225º i 315º), i la velocitat del qual siga igual o inferior a 20 km/h.

Exigencies de Acció Ecologista Agró

Acció Ecologista-Agró, com a entitat que forma part de la Junta Rectora del Parc Natural de l’Albufera de València, va exigir recentment a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural els informes i estudis tècnics que justifiquen la conveniència de la crema de la palla de l’arròs com millor mesura de gestió en tot el parc natural. Fins al moment, i a pesar de ser membres de la Comissió d’Agricultura de la Junta Rectora de l’Albufera, la Conselleria no ens ha facilitat cap documentació sobre la decisió de promoure un altre any esta pràctica agrícola, que afecta negativament a la salut dels habitants dels municipis del parc natural i suposa una contribució més al Canvi Climàtic.

 Des de la designació d’Elena Cebrián com a conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i Julià Álvaro com a secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Acció Ecologista-Agró ha emfatitzat la importància de disposar de tota la informació possible sobre les alternatives i propostes de gestió de la palla d’arròs, tenint en compte els impactes agronòmics i ambientals que implica estendre la crema de la palla a tot el Parc Natural de l’Albufera de València.

Tanmateix, AE-Agró, a pesar de ser membre de la Junta Rectora de l’Albufera i formar part de la Comissió d’Agricultura d’este òrgan de participació, continua sense rebre la documentació requerida sobre la crema de la palla. Per exemple, els estudis tècnics que, segons la Conselleria, avalen la seua efectivitat contra la Leersia oryzoides i altres plagues de l’arròs. Per este motiu, hem sol·licitat al Servei d’Espais Naturals Protegits de la Direcció General de Desenvolupament Rural i al Servei de Sanitat Vegetal de la Direcció d’Agricultura els informes sobre l’evolució de la Leersia oryzoides i la resta de plagues en els arrossars on la Conselleria, per raons fitosanitàries, va consentir la crema en 2015 .

A més a més, hem demanat a la Conselleria l’estudi sobre la matèrica orgànica dels arrossars i la proposta de cremes per a 2016: protocol, seguiment i informe justificatiu emés pel Servei de Sanitat Vegetal. També volem saber si existix alguna mesura per al seguiment agronòmic de les cremes, tant pel que respecta a la matèria orgànica com a les plagues. I, per descomptat, si s’està efectuant algun estudi sobre l’impacte en la salut humana i els efectes mediambientals de les cremes, ja que esta pràctica pot augmentar les malalties respiratòries, les crisis d’asma i les afeccions pulmonars i suposa una contribució made in València al Canvi Climàtic.

L’arrossar té una gran influència sobre l’Albufera (qualitat de l’aigua, biodiversitat, producció agrícola, turisme, caça…) i la gestió de la palla juga un paper clau. Des d’AE-Agró som conscients que es tracta d’un tema complex i que no tots els camps d’arròs presenten les mateixes possibilitats per a la gestió d’este residu agrícola, que es pot cremar, fanguejar, aprofitar com a biomassa, com a matèria primera… Però, siga com siga, la palla s’ha de gestionar amb rigor, serietat, planificació, transparència i informes tècnics que oferisquen la millor solució possible per al medi ambient, els habitants del parc natural i els productors d’arròs de l’Albufera. I açò ara no passa.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *