Dates de les Falles confirmades a l’Horta

El dilluns 10 de maig la Conselleria de Sanitat va donar el vistiplau a la celebració al setembre de les Falles 2021.

Ana Barceló es va mostrar fins i tot a favor d’estudiar la possibilitat d’actes, com l’ofrena de flors a la Verge dels Desemparats. Un esdeveniment que, a dir dels representants fallers, es considera “pràcticament imprescindible”.

Dos eren les dates que es remenaven per a la celebració de les Falles 2021 i la Conselleria s’ha decantat per la segona opció, la del mes de setembre.

S’ha mantingut setembre com a data més pròxima “perquè garanteix un marge de temps important i més possibilitats de controlar la pandèmia amb l’augment de la vacunació en els pròxims dos mesos”. Respecte a la mena d’actes que s’autoritzaran sempre que es complisquen les mesures que en aqueix moment estiguen vigents, l’acotació bàsica que va marcar Ana Barceló ha sigut “evitar les aglomeracions de tota mena, tant del personal de dins de la festa, com de la gent que acudeix als actes”.

El dimecres 12 de maig davant la proposta de celebrar les Falles de 2021 de l’1 al 5 de setembre, tal com van plantejar la Conselleria de Sanitat, l’Ajuntament de València i Junta Central Fallera (JCF), es va celebrar una assemblea extraordinària de presidents i més d’un 90% va donar suport al desenvolupament de les festes josefines en aqueixes dates.

El sector faller s’ha mostrat il·lusionat, era imprescindible que les festes tingueren lloc en 2021, sobretot, per a poder plantar i cremar els monuments i deixar espai en els tallers per als ninots que es plantaran en 2022, i així, tancar exercici.

Tots els sectors que emboliquen la festa estan patint els efectes del coronavirus i les comissions no són alienes a això. Segons dades de l’Interagrupación de Falles, un de cada deu fallers s’ha donat de baixa de la seua comissió. El cens baixa en 10.336 falleres i fallers, un 10% del total. En la comarca de l’Horta aquest efecte negatiu ho han patit comissions com la Falla de la Mar de Tavernes Blanques que desapareixerà amb quasi 25 anys de vida.

Pel que fa a la celebració de les Falles, un número important dels municipis de l’Horta han confirmat ja que les celebraran durant el mes de setembre, alguns coincidint amb les dates del cap i casal. En concret, Torrent, Mislata, Quart, Xirivella, Burjassot i Aldaia. A Paterna les dates triades són del 8 al 12 de setembre. A Albuixech seran per al pont d’octubre, però sense plantar ni cremar monument, en tot cas, trastos. Alaquàs tambè les celebrara del 8 al 12 d’octubre.

Altres localitats, com Benetússer i Manises ja han anunciat que no hi haurà festejos fallers fins a 2022. La resta tenen previstes reunions aquestes setmanes per a decidir si es programen o les ajornen ja per a 2022.

El programa de festejos que JCF ha aprovat a més dels tradicionals rituals de plantà i cremà, inclou: l’exposició del ninot del 16 de juliol a l’1 de setembre; tres sessions d’ofrena: una el divendres a la vesprada i dos el dissabte al matí i a la vesprada; recollides de premis i mascletas en diferents punts de la ciutat.