“Dins de l’atípica que ha sigut la legislatura crec que la ciutadania ha d’estar contenta per la nostra capacitat de reacció”

Entrevista a Jesús Monzó, alcalde de Catarroja.

Com ha sigut aquesta legislatura marcada per la pandèmia?

Aquesta ha sigut una legislatura complicada en la qual hem hagut d’anar adaptant-nos a les circumstàncies que anaven succeint. En 2015, quan vaig arribar a l’alcaldia de Catarroja va ser difícil perquè havíem de començar a aplicar unes polítiques de progrés i fer un canvi polític en el municipi. En la nostra primera legislatura començarem a sembrar i en aquesta segona volíem obtindre els resultats de la nostra collita, però la pandèmia ens ha dificultat algunes qüestions, que hem hagut de deixar de costat i prioritzar el més important, que és la salut de tots i totes. Encara que no tenim les competències directes de Sanitat, els ciutadans als primers als quals recorren són als seus Ajuntaments i per això estiguerem al peu del canó. Vam haver de reforçar la neteja viària, canviar el pressupost perquè deixarem de cobrar taxes i vam haver de destinar part d’ell a altres assumptes. Ara, ja estem tornant a la normalitat, ja tenim uns pressupostos en 2022 i podem portar la marxa que iniciarem en el seu moment.

Dins de l’atípica que ha sigut la legislatura crec que la ciutadania ha d’estar contenta per la nostra capacitat de reacció, crec que a més hem fet una gestió responsable.

Quins projectes posaran en marxa en aquest últim any?

Continuem apostant per la mobilitat sostenible, amb eixos per als vianants que uneixen part del terme municipal amb altra part i el vertebren des d’una perspectiva en la qual es prioritza al vianant, i volem seguir en aquesta línia de treball.

Altra prioritat que tenim per a aquest últim any de legislatura és realitzar millores a la Casa de la Cultura, esperem acabar la reforma integral del seu teatre. També esperem concloure les obres de la Casa de la Joventut, pensem que els joves han sigut uns dels grans abandonats al llarg dels anys i creiem que necessiten un espai on puguen realitzar les seues activitats. L’Ajuntament ha estat consultant als joves per a veure que tipus d’espai és el que ells volen i necessiten. Així que no sols hem construït un espai sinó que ens preocupat que aquest espai tinga una utilitat.

També esperem començar les obres de la futura Casa del Major, el Nou Espai Barraques, perquè entenem que els majors de Catarroja també necessiten de més espais per a gaudir d’oci i activitats. En aquesta línia, hem decidit traure a licitació la instal·lació situada al costat de la casa consistorial, el bar “L’Arroser”, que serà preferentment per a jubilats amb preus especials i menús saludables, d’aquesta manera volem recuperar tradicions com els casinets. Els majors de la nostra població són molt importants per a nosaltres i apostem per millorar el seu dia dia, tant d’ells com de la joventut.

Tampoc ens oblidem dels veïns i veïnes de mitjana edat, el seu oci també ens preocupa, per això, impulsem moltes activitats culturals.

Com a repte d’aquesta legislatura tenim també el desenvolupament del Pla Especial del Port i el Pla General, tots dos són projectes importants que estan en licitació.

El PGOU podrà soterrar el pla de 2011, on es projectava la fórmula de l’anterior equip de govern d’expandir el municipi de manera desproporcionada. Un projecte de creixement de la ciutat contrari al nostre que volem una Catarroja que potencie el seu entorn, més amable i sobretot que aposte per la rehabilitació d’habitatges, ja que en el nostre municipi comptem amb més de 2.000 habitatges buits. Volem que la gent aposte per viure en cases de poble de tota la vida.

Quant al Pla Especial del Port, volem desenvolupar a través d’un procés participatiu fins on volem arribar amb el Port de Catarroja. Hem d’apostar per un projecte que mantinga l’essència de l’entorn millorant infraestructures: ampliant alguna cosa d’hostaleria, delimitant la zona de l’aparcament, la restauració del Fumeral, etc… Hi ha un atractiu turístic important que hem de desenvolupar amb molt de sentit comú.

Us preocupa que la Generalitat no pose en marxa mesures amb urgència per a solucionar la situació en la qual es troba l’Albufera?

Ens preocupa que no es tinga un consens per part de totes les administracions perquè no ens succeïsca com en la Mar Menor. Hi ha actuacions que s’haurien d’haver fet ja, que van molt lentes.

A vegades els ajuntaments hem de fer-nos càrrec d’actuacions com la neteja de barrancs i no tenim recursos.

L’Albufera és un parc natural d’un valor impressionant que està prop d’una gran ciutat i que té una important pressió poblacional però cal tindre els mecanismes suficients perquè això no passe. Som conscients que es van fent passos per part de l’Ajuntament de València i del Ministeri, però si que ens preocupa que hi ha actuacions que no s’han fet; com deixar d’abocar aigües residuals en l’Albufera.

Com ha anat la relació amb l’equip de govern?

Jo crec que ha sigut una relació amable i cordial. Hem gestionat bastant bé la pandèmia, que ha sigut el problema més greu d’aquesta legislatura. Hem respectat cadascun els espais de l’altre i la comunicació ha sigut fluida. Podem tindre postures diferents en alguns temes, però en els aspectes importants de la ciutat de Catarroja estem d’acord: apostem pel turisme sostenible, per explotar el Port de Catarroja amb sentit comú, en definitiva per comptar cada vegada més amb una ciutat sostenible.

Dels anys que porta al capdavant de l’Ajuntament de què se sent més satisfet?

Que he sigut i soc una persona que atén a tota la ciutadania. No em considere que estiga per damunt de ningú i tracte de ser proper als meus veïns i veïnes, tracte de dialogar diàriament amb ells, ja siga al carrer, ajuntament o en les xarxes socials. Em sent orgullós d’haver aconseguit sanejar les arques municipals, el deute s’ha reduït de manera impressionant: vaig arribar amb 13 milions d’euros de deute i ara estem per davall dels 4 milions. És veritat que hi ha coses que estan pendents d’executar-se però hi ha hagut un canvi de model de gestió i un canvi de model de ciutat en el qual es van deixant arrere polítiques no transparents. Altra cosa important és que quan m’equivocat també he sabut demanar disculpes, qui no gestiona no s’equivoca. Vull que la gent recorde de mi que vull al meu poble i em preocupe del que li succeeix als ciutadans de Catarroja.

Les diferències que va tindre amb la policia en quina situació es troben?

Va ser una cosa puntual marcada per una situació complicada. Jo vaig demanar disculpes, vaig pensar que l’actuació policial amb mi va ser desmesurada, em vaig equivocar deixant entrar a dues persones a la meua casa, però a la meua casa no hi havia cap festa. Vaig recórrer la multa i el temps m’ha donat la raó.

Vaig parlar amb els sindicats i amb el comissari, s’han incorporat persones noves a la plantilla i crec que la situació s’ha pacificat moltíssim. S’ha regularitzat la situació laboral i altres peticions de la policia i la cosa s’ha neutralitzat.

Com veu el municipi en un futur?

Estem desenvolupant el Pla Estratègic Catarroja 2030, apostem per un model de ciutat que marca Europa i el sentit comú.

Què li sembla que localitats com Mislata hagen aconseguit un autobús nocturn i la majoria dels municipis de l’Horta Sud continuen tenint una assignatura pendent amb les comunicacions?

Si hi ha alguna cosa que caracteritzava al Botànic és l’ésser un govern de diferents sensibilitats on no es creaven sectarismes i el que no pot ser és que s’actue en alguns municipis pel color polític que es té. És important que es donen solucions globals a aquests problemes amb l’àrea metropolitana. Així que soc molt crític amb aquesta decisió particular. Necessitem un servei de transport digne.

Finalment, es presentarà a les properes eleccions?

Encara no he pres la decisió. He d’escoltar el meu col·lectiu i a la meua família, encara que és una decisió que he de prendre d’ací a poc. Aquest estiu anunciaré si continue o no.