El Congrés dels Diputats ratifica per unanimitat el Tribunal del Comuner de l’Horta d’Aldaia

Aldaia sona hui amb força a Madrid ja que el Tribunal del Comuner del Rollet de Gràcia de l’Horta ha superat finalment l’últim tràmit per a ser considerat tribunal consuetudinari. D’esta manera el Congrés dels Diputats ha ratificat per unanimitat l’acord del Senat i situa el Tribunal d’Aldaia “dins l’entramat judicial de l’Estat Espanyol”.

L’alcalde d’Aldaia, Guillermo Luján, assegura des de la capital que “és un dia històric, important, bonic i un orgull com a veí d’Aldaia escoltar que un projecte com este, aldaier, es parla al Congrés i es parla en positiu i impulsant accions compartides, que unixen. És un projecte de tots i totes”.

Este reconeixement de l’Estat situa el Tribunal del nostre poble en l’àmbit legislatiu històric al nivell d’altres institucions com ara el Tribunal de les Aigües de València. Josep Bonet, president del Tribunal, trasllada la “sensació d’alegria i molt d’agraiment”. Mentre, el vicepresident, Joan Carles Raga, destaca “el caràcter irrevocable de les nostres sentències a partir d’esta ratificació. Açò, a més, representa un homenatge al nostre passat i futur agrícola”.

La portaveu del grup municipal Popular, Carmen Jávega, explica que “per fi el Tribunal adquirix el seu caràcter consuetudinari i estarà inclòs en la Llei Orgànica del Poder Judicial. És un motiu de gran alegria per a tota Aldaia”.

“Definitivament s’ha aprovat el caràcter tradicional i consuetudinari del nostre Tribunal del Comuner. Era una reivindicació històrica i és una gran notícia com a recolzament del nostre patrimoni cultural i etnològic del nostre poble”, segons el portaveu de Ciutadans, Javier Sanchis, en Madrid.