El cronista de Paterna recomana que els 27 quadres d’alcaldes de Paterna se situen en un mateix lloc “sense excepcions”

Els 27 quadres d’alcaldes del Saló de Plens de l’Ajuntament de Paterna haurien de situar-se, tots i sense excepció alguna, en un mateix lloc de les dependències municipals del Consistori perquè tots formen part de la història de Paterna. Així ho aconsella el Cronista Oficial de la Vila de Paterna en l’informe històric que ha elaborat a instàncies de Alcaldia després de la retirada dels quadres el passat 3 de desembre i en el qual el cronista es limita a fer un repàs a la història de Paterna sense entrar a valorar la conveniència o no de la retirada dels mateixos.

 

Segons el parer del cronista oficial, “de cap manera s’hauria de procedir a la destrucció o eliminació de cap dels quadres, ja que formen part del patrimoni històric i del llegat comú de Paterna”. És més, en el propi informe, puntualitza que el lloc on eventualment se situen aquests retrats “hauria de contenir tots els quadres sense excepció” amb la finalitat de que “no es produïsca tall cronològic algun, per raons històriques i de comprensió mateixa del nostre passat”.

 

Respecte a aquests quadres, el cronista també considera que “els 27 quadres representen figures que, al marge de les diverses circumstàncies històriques, polítiques i ideològiques, posseeixen un marcat caràcter institucional” i que, sobre la base d’açò, “haurien d’instal·lar-se en una dependència municipal que dispose de l’hagut de decore i significació, atès que tots ells sense excepció formen part de la nostra història local”.

 

Pel que es refereix als quadres que caldria retirar segons la moció aprovada per contenir la imatge d’alcaldes del període franquista, el Cronista fa un repàs històric de l’època en el qual cita a José Benetó Samper, Luis Viguer Vicente, Gerardo Salvador Moros i Rafael Alfonso Barberá com els quatre homes que van ser els que van ostentar mandat a Paterna des que el règim franquista s’inicia a Espanya l’1 d’abril de 1939 fins al 20 de novembre de 1975.

 

No obstant açò, des del punt de vista històric, si se cenyeix a l’acord tercer de la moció que indica que “l’Ajuntament de Paterna procedirà a la retirada de qualsevol quadre o reconeixement a qualsevol representant públic que no haja sigut triat per les urnes”, segons el resum històric que arreplega l’informe, el nombre d’alcaldes s’ampliaria a més d’una quinzena, ja que comprenen períodes que van més enllà de l’etapa franquista com poden ser la Restauració o la Guerra Civil.

 

Els 27 quadres d’Alcaldes de la localitat que presidian el saló de plens municipal romanen custodiats en l’Arxiu Municipal des que van ser despenjats per tècnics del consistori el passat 3 de desembre després de l’acord plenari del passat 25 de novembre que establia la retirada dels quadres d’alcaldes franquistes i d’altres representants públics no triats en les urnes.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *