El palauet de Nolla de Meliana tornarà a obrir al públic per acollir actes culturals

El palauet de Nolla es podrà tornar a visitar després de dècades abandonat. Des del 2010 l’Ajuntament de Meliana està immers en diferents obres de rehabilitació per conservar l’edifici. No obstant això ha sigut a partir d’aquest últim any quan les obres de rehabilitació han deixat de ser només estructurals i s’han centrat en rehabilitar els sòls, el sostre, les escaioles i les façanes.
La primera fase conclourà el proper mes de febrer i s’obrirà al públic la planta baixa.

Segons ha explicat l’alcalde de la localitat, Josep Riera, «volem que siga un edifici viu i obert. Per això, en el seu interior hi haurà una sala d’exposicions, es projectaran vídeos sobre què va ser el palauet i com s’ha rehabilitat, i a més s’oferirà una nova programació cultural»

Hui l’Ajuntament de Meliana ha presentat la programació elaborada pel Centre d’Investigació i Difusió de la Ceràmica Nolla (CIDCeN) i que ha sigut premiada pel Consell d’Europa amb el guardó European Heritage Stories el passat 17 d’octubre.

L’arquitecta del centre, Ángela López, ha destacat: “hem plantejat una programació que abasta diferents àmbits, però sempre amb el fil conductor d’algun dels personatges històrics que visitaren el palauet de Nolla als segles XIX i XX. Per exemple, amb motiu de la visita de Blasco Ibáñez, un concurs de microrelats per Twitter; o una activitat didàctica amb motiu de la família russa dels Romanov”. Alguna de les activitats ja s’estan realitzant, com ara la ruta de la tapa Nolla, amb 23 bars i restaurants de Meliana i Roca, vinculada a l’horta i els productes de temporada, amb motiu del poeta valencià costumbrista Teodor Llorente. També es farà una trobada de mosaiquers jubilats i en actiu, una trobada de tècnics i especialistes o un concert al pati del palauet. López ha destacat: “el reconeixement europeu al projecte de recuperació del patrimoni industrial del mosaic Nolla, que ja va rebre el premi Europa Nostra al 2012 i que ara ha rebut finançament dels fons europeus FEDER per a aquesta fase de rehabilitació, a més del premi recent”.
Per la seua banda, l’arquitecta municipal, Cristina Alonso, ha informat de l’estat de les obres i ha destacat: “l’obra està executada més del 60% de la fase i la previsió és que les obres estiguen finalitzades a principi del 2020”.

L’alcalde, Josep Riera, ha explicat a més que “el palauet de Nolla formarà part de l’oferta turística de l’horta dins de la proposta de Turisme Carraixet, en l’àmbit del patrimoni arquitectònic d’especial interés”.
Finalment, explica el regidor de Cultura, Josep Mateu, “el palauet de Nolla esdevindrà un altre espai cultural molt potent per al nostre municipi i una part important de les activitats culturals hi tindran lloc, entre altres un nou espai expositiu. A més, l’ampli pati del palauet també permetrà desplegar una programació cultural específica”.

Conversacions amb Schneider Electric

L’Ajuntament de Meliana no només vol recuperar el palauet, que va servir com a zona d’exposicions dels mosaics Nolla, sinó que també vol recuperar l’entorn. Actualment la fàbrica Schneider Electric, propietària de l’immoble contigu, disposa de diverses naus que es van construir sobre els jardins del palauet. L’Ajuntament de la localitat ja ha iniciat converses amb la multinacional per intentar recuperar els jardins del palauet i tot i que les negociacions estan en una fase molt inicial si que hi ha bona predisposició de la multinacional a arribar a acords.