El ple de Xirivella rebutja la moció de Compromís a favor de la sostenibilitat del port de València

Compromís per Xirivella presentà una moció que qüestiona l’ampliació del Port de València en el ple ordinari de gener. La moció, a més de demanar una nova declaració d’impacte ambiental, manifesta la necessitat que les diferents administracions facen un pla estratègic del litoral i l’àrea metropolitana de València. També, i a proposta de Podem Xirivella, la moció insta el Govern central a paralitzar el projecte fins que no faça una declaració d’impacte ambiental i també un estudi sobre el cost econòmic atribuïble a l’impacte del port en els danys en les platges i el litoral causats en l’últim temporal.

«Ja ens imaginàvem que PP i Ciudadanos votarien en contra –explica Ricard Barberà, portaveu de Compromís–, però ens ha sorprés desagradablement el vot en contra del PSPV. A València l’abstenció del PSPV permeté aprovar una moció similar.» Potser la clau està en la sisena proposta d’acord: «Instar el Ministeri de Foment a informar amb la major brevetat possible l’Ajuntament de Xirivella de l’estat del projecte de remodelació de la V30.» Un tema que, segons Compromís, «molesta profundament» Michel Montaner, alcalde de Xirivella i molt pròxim al ministre de Foment, José Luis Ábalos.

«Totes les previsions indiquen que l’ampliació del port implicaria triplicar el nombre de camions que circulen per la V-30, una via que transcorre pegada a Xirivella. És evident, per tant, que este projecte inevitablement ha de comportar remodelacions importants en la V30, i Xirivella té dret a tindre’n la màxima informació sobre qualsevol projecte que afecte una via ja saturada com és la V-30. Ja és la quarta vegada que preguntem en el Ple sobre el projecte de remodelació de la V-30, però Montaner fa oïdes sordes», denuncia Barberà. «No volem que Xirivella torne a patir els danys col·laterals de grans infraestructures per a pagar els beneficis d’altres», conclou Barberà

Drets lingüístics
Amb el cas d’un presumpte abús de poder de la Guàrdia Civil a Tavernes de la Valladigna com a teló de fons, Compromís va presentar una altra moció en favor dels drets lingüístics dels valencianoparlants. En este cas la moció va ser aprovada amb els vots a favor de Compromís, Podem i PSPV-PSOE. C’s i PP hi votaren en contra i la regidora no adscrita s’hi abstingué.

En la moció, a més d’instar la Guàrdia Civil i l’Administració de l’Estat a respectar els drets dels valencianoparlants emparats per la legislació vigent, demanava que l’Oficina Municipal de Promoció Lingüística assessore les persones que consideren vulnerats els seus drets lingüístics en la presentació de queixes a qualsevol administració i que faça una campanya de difusió de la prestació d’este servici i sobre la importància de presentar reclamacions quan es vulneren els drets lingüístics.

Altres acords
El Ple també va designar els membres del Consell Agrari, i, per unanimitat, a Manuel Fernández Martín com a jutge de pau suplent, una persona, segons Barberà, que «reunix la paciència, prestigi, coneixement de Xirivella i capacitat de mediació necessàries per a exercir el càrrec». També per unanimitat es va aprovar la moció que presentava PSPV-PSOE en defensa del dret a l’educació i la llibertat d’ensenyança.