El Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró retira de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell 164 exemplars de diferents espècies exòtiques invasores

Del 22 al 29 de juliol, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha viatjat fins a la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (Horta Nord, València) per a estudiar, defensar i conservar la seua població de tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) i tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa). Enguany, esta iniciativa de ciència ciutadana ha comptat amb l’ajuda d’una trentena de voluntàries que, malauradament, no han localitzat cap tortuga autòctona en esta xicoteta, però valuosa zona humida.

 

Des de 2011, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró realitza el seguiment de la població de tortugues autòctones de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (Horta Nord, València), zona humida on tenim dues espècies autòctones: la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) i la tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa).

 

Amb motiu d’esta iniciativa de ciència ciutadana, el divendres 22 de juliol, les companyes d’AE-Agró es ficaren les botes i s’endinsaren dins de l’aiguamoll per instal·lar els mornells i començar la setmana següent amb els voluntariats. En total organitzàrem tres jornades, la del dilluns 25, el dimecres 27 i el divendres 29 de juliol per a revisar estes trampes tradicionals que utilitzem per al seguiment de poblacions de tortugues.

 

A pesar de l’esforç de les 30 voluntàries que han participat en les tres jornades de cens i seguiment convocades este mes de juliol, no s’ha aconseguit capturar cap exemplar d’E. orbicularis o M. leprosa en els cinc mornells instal·lats a la Marjal de Rafalell i Vistabella. Tampoc cap tortuga de florida. Per què?

 

Enguany, les elevades temperatures han propiciat que, durant el seguiment de fauna, l’aigua de la marjal estiguera molt calenta, raó per la qual és possible que les tortugues estigueren estivant. L’estivació d’estos rèptils suposa una parada de la seua activitat, de manera que molts individus poden romandre completament inactius i soterrats.

 

L’emergència climàtica està generant canvis en la fenologia de moltes espècies i les tortugues aquàtiques de ben segur que estan adaptant els seus ritmes a l’escalfament global. Però, amb les dades de què disposem, no podem arribar a conclusions rigoroses al respecte. Cal continuar amb els treballs de seguiment.

 

No obstant, del que sí que ha quedat constància és de la presència d’altres espècies invasores en la marjal. En total s’han localitzat i retirat del medi 120 carrancs rojos americans (Procambarus clarkii), 42 perca sols (Lepomis gibbosus), 1 carpa (Cyprinus carpio)  i 1 carpí (Carassius carassius).

 

Esta temporada, el Projecte Emys en Rafalell ha sigut coordinat per l’equip d’AE-Agró del Tancat de la Pipa i, a més a més del suport de la Generalitat, hem comptat per segon any consecutiu amb el de Caixa Popular i, com en edicions anteriors, també amb el de les dues administracions implicades en el projecte del Tancat de la Pipa: la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i l’Ajuntament de València.

 

Recordem que a banda de Massamagrell, durant 2022 el Projecte Emys d’AE-Agró ha viatjat al Riu Magre al seu pas pel Marquesat, la Marjal d’Almenara, el Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), el Barranc de l’Horteta de Torrent, els Ullals de Senillera d’Albalat de La Ribera, el Riu Canyoles al seu pas per Xàtiva, la llacuna gran de Montserrat, Moncofa, Begís i Jalance.

 

La setmana que ve, esta iniciativa de ciència ciutadana, tornarà a les llacunes de Montserrat i, per primera vegada enguany, al barranc del Carraixet per a estudiar i protegir les seues poblacions de tortugues autòctones. Si vols participar en estos censos com a voluntari del Projecte Emys, envia un correu electrònic a projecteemys@gmail.com.