El PSPV de Catarroja presenta dos mocions contra LGTBIfòbia i reconeixement a les bandes de música

En el passat ple ordinari del mes de maig, celebrat el dijous 27, el Grup Municipal Socialista, encapçalat per Lorena Silvent, va presentar dos mocions que van obtindre el suport de la resta de grups de la corporació municipal, pasant a convertir-se en Declaracions Institucionals de l’Ajuntament de Catarroja.

La primera d’elles va ser l’aprovació d’accions per a que es lluite contra la discriminació, persecució, exclusió o fustigació basada en l’orientació sexual i la identitat de gènere, aprofitant que el 17 de maig es commemorava el dia contra la LGTBIfòbia.

L’exposició de la moció va ser defensada per la companya Beatriz Sierra, regidora de Transversalitat i Polítiques d’Igualtat. Amb aquesta declaració institucional, l’Ajuntament de Catarroja es reafirma en el seu compromís a condemnar de manera ferm qualsevol acte i manifestació que discrimine al col·lectiu LGTBI per la seua orientació sexual i identitat de gènere, a més d’impulsar accions en el teixit social i educatiu del poble per a promoure mecanismes de suport i respecte. També es dotaran de mecanismes formatius en aquest sentit a la plantilla municipal, així com la implantació d’un pla de diversitat municipal i facilitar en l’àmbit de les competències municipals, el canvi de nom a persones trans, en tota aquella documentació municipal concorde a la llei, a més de reconeixer i visibilitzar a persones rellevants del municipi que siguen referent en matèria de diversitat.

La segona moció va ser presentada per la vicealcaldessa Lorena Silvent i es centrava en el reconeixement del orígens de les bandes de música de la Comunitat Valenciana. Arran de la declaració del Govern d’Espanya a les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial i vist que després el BOE publicava el Real-Decret 229/2021 de 30 de març, exposant que l’origen de les bandes de música valencianes es devia a un “moviment mimètic” al de les agrupacions catalanes, va propiciar que la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana remetera una carta al Ministre de Cultura i Esport per a demanar-li, sobre la base d’estudis i recerques, que rectifique aquesta afirmació ja que no s’ajusta a la realitat.

La proposta, que es va elevar al plenari catarrogí, s’alineava en l’adhesió i suport a aquesta reclamació de la FSMCV així com mostrar el reconeixement de l’Ajuntament a la gran tasca que realitzaren les bandes valencianes y les seues societats musicals, sent totes elles una senya d’identitat del Poble Valencià, fent una menció especial a les dues societats catarrogines, la S.M. L’Artesana i la Societat Unió Musical. A més, s’insta al Ministeri de Cultura al fet que realitze una rectificació aclaridora sobre l’origen de les Bandes de Música Valencianes recollida en el Reial decret 229/2021, de 30 de març, la qual estiga basada en estudis científics i acadèmics corregint l’actual redacció de la norma sobre l’origen de les mateixes.

En paraules de Lorena Silvent, Vicealcaldessa de Catarroja “que les dos mocions presentades pel Grup Municipal Socialista hagen comptat amb el suport de la resta de grups municipals és una gran satisfacció a nivell polític, social i cultural. La nostra corporació lluita contra la LGTBIfòbia, i a pesar que queda molt de camí per recorrer, hem d’aconseguir que cap persona es senta discriminada per la seua orientació sexual o identitat de gènere. Així doncs, des de Catarroja aportarem el nostre granet d’arena per a tindre una societat igualitària”.

En relació a la segona moció, la que fa referència a les bandes de música, Silvent afirma que “el compromís del Govern Valencià i Espanyol amb les nostres bandes és evident, per això, cal aclarar l’origen de les nostres societats musicals. El nostre territori és terra de músics i sempre estarem al costat d’una manifestació cultural tan nostra. A més, hem aprofitat l’ocasió per reconèixer la dedicació de les societats musicals catarrogines en un any tant difícil com aquest, i així els ho hem fet saber a la SM l’Artesana i la Societat Unió Musical”.