EL QUE NO ES VEU PERQUÈ NO INTERESSA

Albert Ferrer Orts

Universitat de València

Encara que en un dels meus articles sobre la guerra a Ucraïna ho vaig deixar caure, a pesar de les imatges que, des de fa poc més d’un any, ens mostren una xicoteta part de la desfeta, sembla que pocs reparen en la catàstrofe natural que està suposant aquesta invasió. Una temàtica de plena actualitat en altres escenaris –en pau- des de fa anys,però que perd interès en tractar-se dels seus efectes devastadors en països destruïts premeditadament dels que, a poc a poc, ningú no se’n recorda.

Torne a referir-me a aquesta vessant de la guerra i les seues múltiples conseqüències perquè llegeisc en un periòdic d’àmbit provincial una noticia que fa menció, precisament, al desgavell. Sobretot en zones molt desenvolupades industrialment i ja contaminades per això mateix, objecte dels episodis bèl·lics més intensos, però també en altres superfícies naturals de gran valor ecològic on Green Peace calcula que 1,24 milions d’hectàrees s’han vist directament afectades, mentre que el front es desenrotlla en una àrea aproximada d’uns 3 milions d’hectàrees de boscos (particularment en una zona que abasta unes 500.000 ha).

Així doncs, les destruccions directes es combinen inevitablement amb les quantioses deixalles tòxiques que van acumulant-se a diari pertot arreu, causa, entre d’altres malifetes, de la pluja àcida i de la contaminació tant dels aqüífers com de les aigües subterrànies. Per no esmentar el perill imminent que pateix la central nuclear de Zaporiyia, la més gran del continent, objecte recurrent de durs combats entorn seu.

Pel que fa a l’ecosistema submarí, els greus danys a un any vista de la invasió es poden rastrejar, segons National Geographic, en les costes del Mar Negre, en especial al país eslau, on es calcula que més de 5.000dofins foren morts només en els primers sis mesos de guerra (ara es creu que 50.000, d’una població total de poc més de 250.000 exemplars). Per desgràcia, dades a benefici d’inventari, però també alguna cosa més per a la resta de la societat de mentalitat conservacionista aliena a la destrossa, tenallada per un fer i desfer constant segons com, quan i on esdevenen aquestes greus alteracions en el modus vivendi de cada estat.

Per a cloure el retrat en blanc i negre, les importacions de cereal ucraïnès seran lògicament molt menors que fins ara, la qual cosa, a banda d’encarir la seua adquisició per això mateix i els entrebancs a la seua comercialització, afectarà sobre manera la seua arribada als països més necessitats, una altra de les conseqüències indesitjables que cal posar en el deure de Putin, el seus aliats i els diplomàticament equidistants. Un nou desastre a gran escala que no es veu, o es veu poc, perquè no interessa o no ho fa suficientment entre d’altres barrabassades injustificables contra la població.