El saforenc Santiago Díaz i Cano guanya el 20é Premi de Literatura Infantil de Meliana

L’Institut Municipal de Cultura de Meliana (IMC) ha fet públic el text guanyador del 20é Premi de Literatura Infantil de Meliana (PLIM), ‘La llegenda de Bernat, el pirata malfadat’ de l’escriptor de Gandia Santiago Díaz i Cano. Ell és llicenciat en Ciències Físiques i professor de matemàtiques, i ja ha obtingut diversos premis, especialment amb relats breus. El premi de Meliana té una dotació econòmica de 2.000 € i la publicació del llibre.

Com destaca el president de l’Institut Municipal de Cultura i regidor de Cultura, Josep Mateu: “Hi ha hagut una participació important d’escriptors i d’escriptores que han presentat títol a aquest premi des de diversos indrets del domini lingüístic i amb una trajectòria contrastada, tal com ha destacat el jurat”. En total, s’hi han presentat 19 obres i el jurat ha estat format per Maria Jesús Bolta, escriptora i membre de la junta rectora de l’IMC; Ricard Peris Ferrer, de l’editorial Andana; i Enric Lluch, escriptor i guanyador de l’edició anterior del PLIM. La decisió del jurat ha sigut unànime.

Si no estiguérem vivint aquesta situació extraordinària causada per la crisi sanitària de la COVID-19, l’Institut Municipal de Cultura haguera organitzat de nou un acte cultural obert i participatiu -com ha vingut realitzant fins ara- tant per a lliurar el premi a l’escriptor guanyador com també per a presentar el llibre ja editat i publicat guanyador de l’edició anterior. Com explica el responsable de Cultura: “enguany no ha pogut ser, però, no obstant això, hem volgut donar la rellevància i la importància que tenen tant el premi com les obres premiades i editades amb un acte senzill al Centre Cultural Rausell”. Acte en què també han participat l’alcalde de Meliana, Josep Riera, i que ha comptat amb el suport del personal tècnic de l’IMC.

Així, amb la presència de l’escriptor i autor Enric Lluch, s’ha presentat el seu llibre, guanyador en l’edició de l’any passat, ‘Les mares de Valèria’. Una obra que ja es pot trobar a les llibreries. Es tracta d’una història tendra, plena d’humor i humanitat, d’amistat entre generacions d’edats molt diferents. L’edició ha estat il·lustrada per Carlos Lluch qui, amb els seus dibuixos, ha sabut acompanyar un relat actual d’una nova societat plural i diversa. Així, Andana editorial ha publicat un llibre amb una edició molt acurada i bonica.

Finalment, Mateu vol destacar: “a més, els centres educatius de Meliana treballaran amb Enric Lluch la seua obra i, així, els xiquets i les xiquetes podran fer, de nou, un acostament molt pròxim i directe a la literatura infantil, un altre dels valors del premi de Meliana”. La intenció de l’Institut Municipal de Cultura és poder fer un acte més participatiu quan la situació ho permeta.