Els alcaldes de ciutats amb Falles es reuneixen per a analitzar la crisi

La Covid-19 ha tornat a impedir que se celebren les Falles, una cosa impensable fa un any quan el president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar que s’ajornaven les Falles de 2020. En aquell moment d’incertesa es considerava la possibilitat que pogueren realitzar-se el mes de juliol. Va passar juliol, l’estiu i la situació de la pandèmia va fer desistir en què en 2020 tingueren lloc les anhelades festes. Amb la il·lusió que 2021 fora diferent va concloure 2020, però llavors, artistes, comissions, orfebres, indumentaristes, pirotècnics i tots els que treballen per una festa que és Patrimoni Immaterial de la Humanitat, van patir un nou revés.

Durant tot aquest temps els fallers i falleres no han perdut l’esperança de que molt prompte puga celebrar-se la setmana fallera, mentre arribe aqueix moment, aquest març mantindran la flama viva de l’esperit faller amb unes falles virtuals: ajuntaments i comissions han programat aquests dies algunes iniciatives i actes online.

Tots els sectors que emboliquen la festa estan patint els efectes del coronavirus i les comissions no són alienes a això. Segons dades de l’Interagrupación de Falles, un de cada deu fallers s’ha donat de baixa de la seua comissió. El cens baixa en 10.336 falleres i fallers, un 10% del total.

Reunió per la crisi

Per a fer front a aquesta crisi, València acollirà el dimecres 17 de març una trobada d’alcaldes i alcaldesses de municipis fallers en el qual s’informarà de totes les qüestions sanitàries relatives a una eventual celebració de les Falles durant el segon semestre de l’any.

S’aprofitarà la reunió en el Palau de Congressos per a compartir dinàmiques de treball, analitzar la situació de les comissions i dels sectors artístics, culturals i econòmics vinculats a les Falles, segons ha avançat l’alcalde de València, Joan Ribó.

Serà Ribó qui òbriga la jornada, en la qual intervindrà el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, qui abordarà la situació de les Falles i de les comissions, segons fonts municipals.

Així mateix hi ha diverses intervencions previstes per a tractar la situació de les empreses dedicades al sector festiu, la de les festes i les comissions en altres localitats valencianes o els plans sanitaris, i l’Interagrupación de Falles també plantejarà les seues conclusions.

L’alcalde ha aclarit que aquesta iniciativa sorgeix a partir de les reunions periòdiques de treball que manté l’Ajuntament de València i la Junta Central Fallera amb representants fallers, com els de les Juntes Falleres locals, i de la Conselleria de Sanitat.

En la trobada de gener, quan les autoritats sanitàries van plantejar la inviabilitat de celebrar actes fallers durant el primer semestre, es va proposar una trobada d’aquest tipus per a compartir informació i coordinar respostes dels diferents municipis en el context actual.