Els carrers de l’Horta s’omplin d’art urbà en femení

Cada vegada són més les tàpies, façanes o murs dels carrers dels pobles de l’Horta que serveixen com a llenç per a expressar i visibilitzar una idea, una imatge o simplement ser una mostra d’expressió artística.

Els nostres carrers es converteixen en museus a l’aire lliure que busquen evocar una resposta en els nostres sentits, deixant en la nostra retina imatges que ens impacten i ens facen reflexionar. Per això, és important que l’art urbà visibilitze temes tan rellevants en la nostra societat com la lluita per una igualtat real i el paper fonamental de la dona al llarg de la història.

Us proposem un passeig per algunes d’aqueixes obres d’art urbà que inunden cada vegada més els carrers dels nostres pobles.

Un municipi en el qual podem veure un d’aquests murals és Aldaia. “Més que pilotes” és el títol que porta la gran obra que ocupa la paret exterior del trinquet del poliesportiu. Una manifestació d’art que busca reivindicar el paper de la dona en l’esport, però no en un esport qualsevol, sinó en un autòcton com és la pilota valenciana.

Mural Aldaia

Una altra localitat que estrena un mural que reflecteix que la dona pot practicar qualsevol esport igual que els homes és Massalfassar, que finalitzarà el treball realitzat en el poliesportiu aquests dies. La figura principal del mural és una dona que trenca barreres en un esport tan masculinitzat com la pilota valenciana i amb un gran recorregut esportiu com és Mar Alonso. Mar apareix envoltada d’altres disciplines que es practiquen en la localitat representades per esportistes de tots dos sexes.

Continuant amb el nostre recorregut per la comarca, a Xirivella trobem un gran mural contra les cadenes del masclisme en l’avinguda del Túria, enfront de la Casa de la Dona. Aquesta és una obra inspirada en la cançó de Rozalén ‘La puerta violeta’ i representa la figura d’una dona que s’allibera de totes les cadenes de la societat relacionades amb l’abús i amb el maltractament, unes cadenes que la reprimeixen. La dona aconsegueix trencar els grillons, fuig a través d’una porta violeta i ix a un món on per fi és lliure.

Xirivella

Un altre mural que volem destacar és el que es troba al parc María Marzo de Burjassot, un autèntic homenatge a la dona que dona nom a aquest espai. María durant molt de temps va ajudar a cuidar als fills de les dones de Burjassot que treballaven en la indústria tèxtil durant el seu horari laboral. A més de ressaltar la labor d’aquesta dona, el mural va ser reconegut per la plataforma Street Art Cities com un dels millors del món.

També a Burjassot podem contemplar un mural que destaca el paper de les dones científiques. En el CEIP Sant Joan de Ribera es ret homenatge a la científica valenciana Elvira Costell, formant part del projecte Dones de Ciència de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre d’innovació Les Naus de l’Ajuntament de València. Dins d’aquest projecte podem trobar a Mislata un altre mural dedicat a una científica. Es tracta d’Ángela Nieto i es pot veure en el CEIP El Cid. En el municipi de Xirivella hi ha un altre d’aquests murals dedicats a la dona i la ciència. Situat en la façana de l’Institut Ramón Muntaner rendeix tribut a la investigadora britànica Rosalind Franklin.

Un municipi de l’Horta Sud que també té una obra amb dones que han fet història, és Catarroja. El mural “Capacitats”, que va inaugurar la localitat al març de 2021 amb motiu del Dia Internacional de la Dona, es troba en la Avinguda Diputació i mostra una representació de dones rellevants de la nostra història com Margarita Salas, Carmen Alborch, Valentina Tereshkova, Maria Zambrano, Ofelia Raga, María Cambrils, Frida Kalho, Ángela Davis, Ana Lluch i Alejandra Soler.

Més murals
També en Horta Sud, a Paiporta, l’Ajuntament va iniciar un Circuit d’Art Urbà PaiportART, que va omplint murs i parets del municipi d’obres d’artistes urbans, alguns d’ells amb missatges de tolerància o igualtat. En el poliesportiu municipal hi ha un que homenatja a Kathrine Switzer, primera dona que oficialment va completar una marató, va ser a Boston, a l’any 1967.

Paiporta

En el mateix municipi trobem diversos murals que es van realitzar en murs cedits per l’Ajuntament per a participar el I Certamen d’Art Urbà Encarna Jiménez en 2021. Un d’ells es troba en els tres pilars del Pont Vell de Paiporta amb la història de tres dones que haurien d’haver destacat pels seus assoliments, idees o invents. L’altre, en la façana de l’institut de secundària Andreu Alfaro de Paiporta, presenta el retrat encadenat de cinc dones notables pel seu acompliment i la seua lluita, i que pertanyen al passat i el present d’una societat que avança en els drets de les dones.

Continuant amb els murals que decoren els nostres pobles visibilitzant el feminisme, a Paterna, hi ha dues il·lustracions que l’Ajuntament va presentar al concurs d’Art Urbà Encarna Jiménez. Aquests murals poden contemplar-se en el túnel emplaçat entre la Salle Professional i el CEIP Jaume I.

Paterna

Acabem el nostre recorregut en la capital de l’Horta Sud, a Torrent. Podem trobar diversos murals en els seus barris que reivindiquen el paper protagonista de la dona en la societat. Com a exemple, el treball titulat ‘Amor bajo el Agua’, que encara que el tema principal és l’amor, veiem com la xica té la seua mà en el rostre d’ell, com portant el control i la iniciativa.

Torrent