Els ecoparcs fixos de l’EMTRE instal·len lluminàries LED

Les lluminàries amb tecnologia LED PC-Ambre són les més adequades per a il·luminar els espais oberts amb llum artificial i respectar el medi ambient nocturn en no emetre llum blava, la més contaminant des del punt de vista lumínic. Dos funcions que, fins fa ben poc, no es podien fer alhora amb la tecnologia LED tradicional. La fauna adaptada per a viure en el món nocturn caça, s’alimenta, es reproduïx i s’amaga dels seus depredadors en la foscor. Són espècies molt sensibles a la radiació de la llum amb tonalitat blava, mentre que la tonalitat taronja de la tecnologia LED PC-Ambre és més adequada per a elles i no pertorba els seus cicles vitals.

Les noves lluminàries també s’han instal·lat de manera que no emeten llum cap a l’hemisferi superior, només cap a terra, i per tant reduïm al mínim la contaminació lumínica. A més, la tecnologia LED PC-Ambre és la més apropiada per a il·luminar zones d’interés astronòmic o, senzillament, per a apreciar amb més nitidesa el cel nocturn.

Per al president de l’EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, “esta tecnologia ens permet estalviar una gran quantitat de diners en la factura de la llum però, a més, té l’avantatge de reduir moltíssim la contaminació lumínica”.

Les lluminàries de tecnologia LED PC-Ambre conserven tots els avantatges de les làmpades LED sobre les tradicionals com ara l’estalvi energètic, amb la reducció que això implica d’emissions de CO2. Tampoc contenen mercuri, un metall pesat molt tòxic i contaminant. A més, la seua vida útil és més llarga i són més resistents als colps i les vibracions. Tot plegat, representa un estalvi important en els costos de manteniment.

Canvis en 13 ecoparcs
Les noves lluminàries LED PC-Ambre s’han instal·lat a 13 dels 20 ecoparcs fixos de l’àrea metropolitana de València en només quatre dies. Concretament, als d’Albal, Sedaví, Meliana, Puçol, Manises, Silla, Picassent, Catarroja, Torrent-1, Torrent-2, Almàssera, Massamagrell i Albalat dels Sorells. Tots els elements nous que s’han instal·lat compten amb les garanties necessàries per a la seguretat dels usuaris i estan dotats del tractament adequat per a permetre la durabilitat en ambients exteriors.

La xarxa d’ecoparcs fixos i mòbils de l’EMTRE està a la disposició de la ciutadania de l’àrea metropolitana de València, que pot fer ús de les seues instal·lacions per a reciclar els residus que no es poden depositar als contenidors que hi ha habitualment a la via pública. Als ecoparcs fixos es poden portar mobles, matalassos, enderrocs procedents d’obres domèstiques, aparells elèctrics i electrònics o restes de poda, entre d’altres residus. A més, amb l’aplicació per a dispositius mòbils que llançarà enguany l’EMTRE, els usuaris que més i millor utilitzen els ecoparcs fixos i mòbils es podran beneficiar d’una bonificació en la taxa TAMER que es paga amb el rebut de l’aigua.

Al 2020, els ecoparcs fixos de l’EMTRE van arreplegar vora 69.000 tones de residus. Tot i ser una xifra molt important, és un 8% menys que l’any anterior. La caiguda del 2020 trenca la tendència a un creixement sostingut des de l’any 2016. Els efectes de la pandèmia de la Covid-19 i la disminució de l’activitat econòmica s’han deixat sentir en la generació de residus. També ha influït el fet que la majoria d’ecoparcs fixos van estar tancats durant les setmanes més dures del confinament, entre el 16 de març i el 4 de maig. Només van obrir els fonamentals per al manteniment de l’activitat de les empreses.