Els municipis de l’Horta prenen iniciatives encaminades a les ‘ciutats intel·ligents’

Aprofitar al màxim les noves tecnologies per a fer dels nostres pobles i ciutats llocs més accessibles, més pràctics, més segurs i més respectuosos amb el medi ambient, marquen el nostre futur i algunes de les localitats de la comarca de l’Horta ja han donat i estan fent passos cap a aquesta meta, sobretot en l’última dècada. Arriba el concepte de ‘ciutats intel·ligents’.

Alcàsser

La localitat de l’Horta Sud ha incorporat en els últims anys, millores tecnològiques per al bon funcionament de l’administració, com una web accessible per a persones amb dificultats de visió, audició o mobilitat; ha ficat càmeres de vigilància i botó d’emergència per a augmentar la seguretat del personal, i també ha posat portàtils i smartphones per a l’assistència a domicili i ha afavorit el teletreball, entre altres.

En matèria de seguretat, l’Ajuntament ha situat càmeres de videovigilància en algunes zones i s’ha dotat a la Policia Local d’Alcàsser de mitjans que milloren el seu treball, com la incorporació de càmeres corporals per als agents. La utilització de càmeres corporals també s’ha posat en marxa en altres pobles com Manises. Aquest és un dispositiu que aporta seguretat en les intervencions policials i que permet estudiar amb profunditat els protocols d’actuació. La Policia Local de Burjassot porta un poc més d’un any utilitzant-lo i avala aquestes conclusions.

Quart de Poblet

Relacionat amb la seguretat i la mobilitat, Quart de Poblet ha desplegat càmeres mòbils dotades d’intel·ligència artificial i integrades en el mobiliari urbà, que compten amb potents algorismes que detecten en les imatges les característiques i la quantitat de vehicles que transiten. Aquest gran volum d’informació multimodal en temps real es processa en un centre de control a través d’un sistema d’intel·ligència artificial de trànsit basat en algorismes de deep learning, xarxes neuronals i visió artificial.

Aquesta localitat compta també amb el projecte d’aparcaments “intel·ligents”, que permet saber la disponibilitat d’espai a l’hora d’aparcar el cotxe.

Drons

Continuant amb l’aplicació de noves tecnologies en matèria de seguretat, la Policia Local ha començat a utilitzar drons. Alboraia va ser un dels primers municipis a utilitzar aquest sistema de vigilància aèria. Recentment ha ampliat la seua flota de drons, amb dos nous membres: “Fènix 2” i “Fènix 3”, que s’uneixen al primer model que estava ja en funcionament.

Una altra localitat que compta des de fa poc amb un dron, és Xirivella, que espera que aquest sistema ajude en la prevenció de conductes incíviques.

Paterna

En matèria de seguretat cal subratllar també el sistema de videovigilància impulsat per l’Ajuntament de Paterna en 2021, que s’ha convertit en tot un referent. Centenars de càmeres que faciliten la labor policial i milloren la seguretat ciutadana.

Un altre dels punts forts de Paterna com a ciutat intel·ligent és que ha aconseguit la tramitació administrativa electrònica al 100%, la gestió integral de l’atenció ciutadana centralitzada en el SIAC i xarxa wifi gratuïta en edificis municipals. L’Ajuntament ha instaurat una Smart City Office per a continuar impulsant a Paterna com a “ciutat intel·ligent”.

Per altra banda, La Vallesa és un dels majors pulmons verds de la Comunitat. La seua protecció contra incendis és fonamental, i en això consisteix l’innovador projecte Guardian liderat pels Ajuntaments de Paterna i Riba-roja. No obstant això, no es tracta només d’un projecte per a previndre incendis també uneix innovació, reutilització de l’aigua i participació ciutadana.

La reutilització de l’aigua és la peça clau en aquest projecte. L’aigua que arriba a la depuradora serà regenerada i tractada per a eliminar qualsevol tipus de partícules contaminants, després aquesta aigua es trasllada a cinc depòsits amb capacitat quatre d’ells de 500 m³ i un d’ells de 300 m³. Aquesta aigua arriba a uns canons d’aigua de 18 metres d’alt.

L’objectiu no és només proveir d’aigua la zona en cas d’incendi, sinó previndre que es produïsquen, i això es faran humitejant de manera pautada les diferents zones del parc natural. Tot el procés està monitoritzat.

Mislata

En el seu objectiu de convertir Mislata en una Smart City, l’Ajuntament de Mislata ha posat en marxa un nou projecte que consisteix en la instal·lació de papereres intel·ligents que permeten la recollida selectiva d’envasos lleugers i residus sòlids urbans. Les papereres intel·ligents són un nou element autosuficient i que s’alimenten d’energia solar, disposen d’un sistema de GPS integrat i sensors volumètrics d’ompliment. Això facilita a l’equip de neteja encarregat de la seua recollida, el qual rebrà notificacions diàries i disposaran d’una aplicació mòbil per a veure en temps real l’estat de les papereres.

Torrent

Torrent va posar en marxa en 2020 una web per a donar a conéixer tots els seus projectes com Smart City: les Rutes Escolars Segures, Passos de Vianants Intel·ligents, Gestió de l’Enllumenat Públic Intel·ligent, Indicadors Medi Ambientals, Projecte de Sensorització o Sistema de Prevenció d’Incendis.

Un dels seus projectes més nous és Smart Water, que evita el desaprofitament en els moments d’espera fins a l’arribada de l’aigua calenta fins al punt de consum. En aquest procés l’aigua freda flueix fins a l’arribada de la calenta però en lloc de fer-ho fins al desguàs es recull en un depòsit per a la seua posterior utilització. El sistema Smart Water estalvia, a més d’aigua, l’energia necessària elèctrica o de gas per al seu calfament. Aquest sistema el va instal·lar per primera vegada, en 2019, l’Ajuntament, en dues instal·lacions esportives.

La tecnologia contra incendis també és present a Torrent l’Ajuntament va posar en marxa fa ja tres anys un nou mecanisme de prevenció i protecció enfront de possibles incendis forestals. El pioner sistema SIDEINFO, 24 consta de canons repartits per diferents àrees del Vedat que llancen aigua quan detecten que la zona està seca o que hi ha risc d’incendi.

ADN Caní

La Mancomunitat de l’Horta Sud ha posat en marxa la iniciativa de l’ADN Caní, que permetrà localitzar a les mascotes i a mantindre més nets els pobles. Es crearà una base de dades comarcal amb l’objectiu d’associar cada gos amb el seu amo, i en cas de detectar deposicions de l’animal en la via pública multar al propietari.