“És temps de recuperar tots aqueixos projectes que van quedar parats per la Covid i estem redoblant esforços”

Entrevista a Toni Saura, alcalde d’Alaquàs

Quin balanç fa de la legislatura marcada per la Covid-19?

Aquesta ha sigut una legislatura especial, la pandèmia ha ocupat bona part del temps, encara que’l balanç del nostre treball és positiu.

La irrupció de la Covid-19 va obligar a reorientar les polítiques públiques. Hagué un moment en el qual tinguerem que deixar aparcats els projectes i ens centrarem en la lluita contra la pandèmia. Per una banda, atenem a tota la ciutadania que havia perdut l’oportunitat d’eixir a treballar i per una altra, controlant l’expansió del virus. En aqueix moment varem treballar de valent i estem orgullosos de com va respondre la nostra ciutadania. Tinguerem també una bona ajuda de la societat civil, a través de projectes com ‘Coronavirus amb Cor d’Alaquàs’ que des del primer moment es van posar al servei de l’Ajuntament per a ajudar a atendre la població. Ara que practicament s’ha superat la pandèmia, és temps de recuperar tots aqueixos projectes que van quedar parats i estem redoblant esforços perquè aqueix parèntesi de dos anys en la pràctica no impedisca dur a terme projectes que teníem previstos.

 

Quins projectes li gradaria deixar canalitzats abans que acabe la legislatura?

Estem treballant en tots els projectes en els quals ens havíem compromés amb la ciutadania.

Encara que hi ha treballs que tenim molt avançats, com les dues piscines, tant la gran com la infantil, que la transformarem en una piscina lúdica i que sabem que serà del grat de nostres veïns i veïnes.

En breu començarem a construir un pàrquing amb més de 120 places al costat de les zones esportives del Terç, que donarà alleujament a l’hora de trobar aparcament en aquesta zona. A més, serà un espai dedicat a recinte firal per a albergar fires o concerts.

També traurem en breu una licitació per valor d’1 milió d’euros per a dur a terme la reforma de practicament la totalitat de parcs infantils d’Alaquàs.

Així mateix continuarem treballant eliminant barreres arquitectòniques.

D’altra banda, quant a les obres que depenen de l’administració autonòmica, en aquesta legislatura teníem tres grans reptes. Per una banda la finalització del Ciutat de Cremona, que es va fer realitat fa un any i que per tant es un compromís complit. Per altra, la millora del transport públic a Alaquàs, que amb la llançadera que connecta amb l’estació de metre de València estalvia molt de temps en el trajecte i la targeta SUMA, que amb la integració tarifària permet pujar amb el mateix ticket metrobus, metro i rodalies. Quant a la millora del transport hem aconseguit el compromís de la conselleria de que en un futur Aldaia, Alaquàs i Xirivella comptarà amb metre, qué tanta falta ens fa!

Un altre projecte canalitzat és l’obra del Centre de Salut, en breu se sol·licitarà llicència per a executar l’ampliació. Tots ells són compromisos de l’administració autonòmica que són molt positius per a la nostra població.

 

Com s’imagina la seua població en el futur?

Nosaltres estem treballant en construir un Alaquàs on la gent se senta orgullosa i contenta, que li agrade i estime el seu poble. Estem fent un municipi sostenible que consumisca quants menys recursos millor. També volem que siga un poble completament accessible, per això estem trencant barreres arquitectòniques, i volem una població verda que lluite contra el canvi climàtic. En aquest sentit estem treballant abans que acabe la legislatura en un bosc periurbà que servisca de pulmó i d’espai diferent, una cosa que no teníem en Alaquàs.

Volem que la gent veja que al nostre poble la música, la cultura i l’educació són elements transversals pels quals apostem i són fonamentals en la vertebració d’Alaquàs. Mostra d’això és que som Ciutat Educadora des de fa més de 20 anys, som Ciutat de la Música més de 5 anys i som una ciutat que aposta per la cultura. Enguany estem celebrant el 175 aniversari de la Unió Musical d’Alaquàs i estem programant activitats de manera conjunta.

També destaca que som un poble que respecta i cultiva les seues tradicions, comptem amb dues festes que són d’interés turístic provincial ‘El cant de la Carxofa’ i ‘la Cordà del Crist de la Bona Mort’, que enguany tornarem a celebrar amb molta il·lusió. Actualment estem restaurant la Carxofa perquè torne a lluir com fa anys.

Vullc imaginarme també un poble en el qual apostem per l’ocupació, col·laborem de forma molt estreta amb el comerç local i amb l’hostaleria i hem de continuar fent-lo, el nostre comerç és molt potent i té que continuar sent-ho.

Per a nosaltres també és molt important l’estímul de les zones industrials i aquesta legislatura hem treballat en aquest àmbit i anem a continuar fent-ho.

 

Es tornarà a presentar a les eleccions?

Sí, és la meua primera legislatura i a més ha sigut diferent. Encara quedem moltes coses que fer en aquest Alaquàs que imaginem del futur i això no s’aconsegueix en quatre anys. Tinc molta il·lusió de tornar a presentar-me a les eleccions.