El festival de narració oral Paiporta Món de Contes comença amb Cuba com a país convidat

 

El festival de narració oral Paiporta Món de Contes arriba enguany a la seua segona edició amb Cuba com a país convidat. Des d’aquest divendres 29 de setembre fins al 7 d’octubre, diferents emplaçaments de Paiporta acolliran 17 espectacles i esdeveniments, que comptaran amb 10 narradores i narradors arribats des de la pròpia Cuba, d’Espanya i del territori valencià. Coralia Rodríguez i Aldo Méndez seran els representants de la diversa i ancestral narrativa del país caribenc.

Paiporta Món de Contes és una iniciativa de la Regidoria de Cultura i la de Foment de les Arts Escèniques i Biblioteca que «tracta de donar prestigi a la tradició de la transmissió oral d’històries i cultura», ha explicat la regidora de Foment de les Arts Escèniques, Teresa Verdú. El festival, dirigit per l’actor i narrador Susu Benítez, «també té com a objectiu fomentar la lectura entre persones adultes i xiquets i xiquetes de la població i, en aquest últim cas, iniciar-los en el plaer de conèixer històries», ha afegit la regidora.

En aquesta segona edició, i com a gran novetat, s’ha intentat ampliar encara més el públic al que va dirigida la programació, amb dues sessions al Centre de Salut per a dones embarassades i per a bebés de 2 o 3 mesos a 2 anys, previstes per al dissabte 30 de setembre. Les narradores Ana i Virtudes Valdés oferiran aquestes sessions. També és novedosa en l’edició d’enguany la passejada ‘El poble conta’, un recorregut adaptat a Paiporta preparat per Domingo Chinchilla. A més, tres de les sessions del festival seran interpretades a llenguatge de signes gràcies a la col·laboració de FESORD. Aquestes novetats, junt a la presència dels narradors cubans, són alguns dels principals atractius de la segona edició.

El festival tindrà també una exposició enfocada al foment de la lectura, situada a la Biblioteca Pública Maria Moliner Ruiz. Aquesta mostra, anomenada ‘Emociona’t amb la lectura’ i obra de Pàmpol Teatre, tindrà visites guiades i concertades amb els col·legis de Paiporta a càrrec narrador valencià Carles Cano. Al Museu de la Rajoleria també hi haurà sessions concertades per a escoles en què participaran bona part dels narradors i narradores del cartell: els valencians El Ball de Sant Vito i Jara Sanchis, el cubà Aldo Méndez i el guipuscoà Joxemari Carrere. A totes aquestes veus s’han de sumar la del narrador de Zamora, José Luis Gutiérrez ‘Guti’, que posarà en valor un gènere pràcticament desaparegut com és el romanç.

Sessions gratuïtes i obertes al públic. Les sessions obertes al públic més destacades seran la de Coralia Rodríguez, el dilluns 2 d’octubre. La cubana oferirà el seu espectacle per a públic adult ‘Si te contara de Cuba’, a la Biblioteca Pública Maria Moliner Ruiz. Aquest, com la resta d’espectacles del festival, són gratuïts per al públic en general. Alguns d’ells requereixen d’inscripció prèvia perquè tenen les places limitades.

Al dia següent, el dimarts 3 d’octubre, Coralia Rodríguez tornarà a actuar, també a la biblioteca, però per a públic familiar i a partir de les 18.00 hores. ‘Viaje al país del sol’ és el títol del seu espectacle. El dia 4, qui oferirà una actuació oberta serà José Luis Gutiérrez ‘Guti’, amb els seus ‘Cuentos del Serano’, a les 21.00 hores, a la biblioteca. ‘Guti’ també protagonitzarà la sessió vespertina del dijous 5, a les 16.00 hores, al Centre de Formació de Persones Adultes (CFPA). Allí explicarà les seues ‘Historias de Filandar’.

En la nit del dia 5 arribarà el torn de l’altre narrador cubà, Aldo Méndez, que explicarà ‘Ajiaco’ a l’Auditori Municipal. Per a aquesta sessió, que començarà a les 21.00 hores, és necessària la inscripció prèvia a la Biblioteca Maria Moliner.

La penúltima sessió oberta correrà a càrrec de Joxemari Carrere el divendres 6 d’octubre, al pub Un Café, on explicarà al públic assistent els seus ‘contes per a després de sopar’, baix el títol ‘Todo lo que se nombra existe’. El dissabte dia 7, últim del festival, es produirà la passejada ‘El poble conta’, amb Domingo Chinchilla. El públic s’organitzarà en grups de 15 persones i hi haurà diferents passes. Per a participar és necessària inscripció prèvia a la Biblioteca.
Per últim, Paiporta Món de Contes es tancarà amb la cercavila i els contes pels carrers de la festa final, que començarà a les 19.00 hores a la Plaça Senyera.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *