Filmoteca Valenciana estrena la pel·lícula sobre un quadre de València vista des del Micalet

Després de 4 anys d’intens treball, s’estrena la pel·lícula «Temps i espai. Un dia s’eleva, 2018-2022» dirigida per Joan Gómez Alemany, protagonitzada pel pintor Josep-Marí Gómez Lozano i produida per Shoji Films. L’esdeveniment tindrà lloc el dia 15 de desembre a les 20h a la Filmoteca de València, Plaça de l’Ajuntament, 17 (Edifici Rialto). https://ivc.gva.es/es/audiovisuales/pelicula-13515/temps-i-espai-un-dia-seleva.

Abans de la projecció de la pel·lícula, a les 20h es presentarà a la mateixa Filmoteca el llibre «VALÈNCIA I L’ABSTRACCIÓ, CONSTRUCCIONS AMB GEOMETRIA I COLOR. Trajectòria vital i creativa de l’artista Vicente Gómez García (1926-2012)» editat per EdictOràlia. Els participants a la presentació del llibre seran:

– Javier Moral (professor de la UPV i autor del llibre on escriu un text sobre «Temps i espai»)

– Josep Lluís Galiana (editor del llibre i director d’EdictOràlia)

– Josep-Marí Gómez Lozano (pintor del quadre i actor protagonista de «Temps i espai»)

– Joan Gómez Alemany (director de «Temps i espai»)

Aquest mateix llibre va ser presentat anteriormente en altres espais com la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, La Casa de la Cultura de Xàtiva i la Fira del llibre de València al Jardí Botànic.

El film, entre altres temes, documenta el llarg procés de repintat d’un quadre de Vicente Gómez Garíca, per Josep-Marí Gómez Lozano. Aquest quadre es troba actualment exposat a la Sala de l’Ajuntament de València, a l’exposició «La Casa de la Ciutat i el Bon Govern» després d’haver siguat inaugurada el dia 24 de novembre. https://cultural.valencia.es/una-mostra-sobre-la-casa-de-la-ciutat-i-el-bon-govern-estrenara-la-remodelada-sala-dexposicions-de-lajuntament/

La sinopsi de la pel·lícula és la següent: En un modest estudi del barri de Ruzafa a València, que data de finals del segle XIX, es filma com el pintor Josep-Marí Gómez Lozano al llarg de diversos anys, repinta un llenç del seu pare, Vicente Gómez García. Aquest representa una panoràmica de València de 360 ​​º vista des del Micalet, quadre que veurem com finalment serà penjat a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de València. La jornada laboral del pintor transcorre tranquil·lament mentre anem veient l’evolució del quadre, les transformacions graduals del seu entorn com les diferents llums del dia, els canvis d’estacions durant l’any i la remodelació del barri amb els nous edificis. Tot plegat ens convida a meditar sobre el temps i l’espai, en una pel·lícula que transita entre el documental i la ficció, explorant les relacions entre el cinema i la pintura, com també meditant sobre l’evolució de la ciutat i la seua representació.

Es pot veure un tràiler del film de 90 segons: https://vimeo.com/776452379