Finalitzen les obres de millora als ecoparcs fixos de l’àrea metropolitana de València

L’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) ha finalitzat les obres d’adequació de les casetes dels ecoparcs fixos on es recullen el aparells elèctrics per a reciclar i els residus considerats com a perillosos per ser molt contaminants, com ara les bateries, els olis de cuina i d’automoció o els pots amb restes de pintures i vernissos. Les obres s’han dut a terme a 11 dels 20 ecoparcs que l’EMTRE gestiona a l’àrea metropolitana de València. No han sigut les úniques millores a la xarxa d’ecoparcs fixos de l’EMTRE, ja que també s’han renovat les lluminàries de 13 ecoparcs i s’han substituït per un sistema més eficient i ecològic.

En total, l’entitat metropolitana ha invertit 195.000 euros en la millora i adequació dels ecoparcs fixos, dels quals 158.000 corresponen a les obres en les casetes i 37.000 a la renovació de les lluminàries. Per al canvi de la il·luminació als ecoparcs, l’EMTRE ha comptat amb una subvenció de 30.000 euros procedent de la Diputació de València i està previst que esta institució subvencione també una part de les obres a les casetes d’electrodomèstics i residus perillosos.

El president de l’EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, considera que «estes millores van encaminades a fer més eficients i segures les instal·lacions de la xarxa d’ecoparcs fixos a l’àrea metropolitana de València i es fan per oferir un millor servici a la ciutadania que pot usar qualsevol ecoparc independentment del municipi on hi es trobe situat. A més a més, comptem amb la col·laboració d’altres institucions com la Diputació de València per finançar estes obres i per això vull agrair a eixa institució la seua voluntat de col·laboració i de millora ambiental a la nostra àrea metropolitana.»

Complir amb la legislació vigent
En total, són 11 els ecoparcs fixos on s’han adaptat les casetes d’aparells elèctrics i electrònics (RAEEs) i de materials perillosos a la legislació vigent. Estes instal·lacions han de complir una normativa molt estricta per a evitar fugues i vessaments contaminants que poden perjudicar el medi ambient i per això s’han hagut de fer obres d’adequació als ecoparcs més antics. En alguns, com els d’Almàssera, Catarroja, Torrent-1 i Torrent-2, només s’han dut a terme algunes modificacions en matèria de seguretat per a previndre abocaments, ja que les casetes estaven perfectament cobertes i ventilades. En canvi, als ecoparcs d’Albal, Sedaví, Meliana, Puçol, Manises, Alboraia i Paiporta-Picanya ha calgut enderrocar totalment les casetes antigues i construir-les de nou. El mateix passa amb la zona de materials voluminosos de la planta de tractament i valorització de residus d’Hornillos, a Quart de Poblet, que també s’ha hagut de renovar totalment.

Lluminàries més respectuoses
Les millores en les casetes de RAEEs i materials perillosos s’afigen a la recent instal·lació de noves lluminàries LED PC-Ambre a 13 dels ecoparcs de l’àrea metropolitana. Es tracta d’una tecnologia que reduïx considerablement la contaminació lumínica i és molt més respectuosa amb el medi ambient, alhora que conserva tots els avantatges de la tecnologia LED tradicional pel que fa a eficiència energètica. Les noves lluminàries LED PC-Ambre s’han instal·lat als ecoparcs d’Albal, Sedaví, Meliana, Puçol, Manises, Silla, Picassent, Catarroja, Torrent-1, Torrent-2, Almàssera, Massamagrell i Albalat dels Sorells.

La xarxa d’ecoparcs fixos i mòbils de l’EMTRE està a la disposició de la ciutadania de l’àrea metropolitana de València, que pot fer ús de les seues instal·lacions per a reciclar els residus que no es poden depositar als contenidors que hi ha habitualment a la via pública. Als ecoparcs fixos es poden portar mobles, matalassos, enderrocs procedents d’obres domèstiques, aparells elèctrics i electrònics o restes de poda, entre d’altres residus. Al 2020, els ecoparcs fixos de l’EMTRE van arreplegar vora 69.000 tones de residus, una quantitat menor que l’any anterior a causa de la pandèmia de COVID-19. Però durant el primer semestre del 2021 ja s’han comptabilitzat més de 41.000 tones, una xifra que fins i tot és superior a la del mateix període del 2019, quan encara ni havíem sentit parlar del coronavirus.