«Hem tematitzat les activitats al voltant de la prostitució perquè pensem que és una de les violències més sagnants contra les dones»

ENTREVISTA LAURA JIMÉNEZ
Regidora d’Igualtat i Joventut de Paiporta

Assumeix l’àrea d’igualtat i pròximament serà la celebració del 25N, quina és la programació per a enguany?
Hem preparat una sèrie d’activitats per a continuar amb la tasca de conscienciació i sensibilització sobre la problemàtica de la violència masclista, que té la seua arrel en la desigualtat i el masclisme. Enguany hem tematitzat les activitats al voltant de la prostitució perquè pensem que és una de les violències més clares i sagnants contra les dones que, a més, està encara institucionalitzada i acceptada per moltes capes de la societat. Hi ha xarrades, exposicions, ens sumem a la marxa de pobles de l’Horta, hi haurà un acte central el mateix 25N i, en definitiva, donem continuïtat a les polítiques transversals per la igualtat. La programació es pot consultar al web paiporta.es/25n

Vosté també és regidora de Joventut, quina programació del 25N va destinada als més joves?
Crec que la lluita per la igualtat i les polítiques municipals en aquest sentit han d’anar en bona part dirigides a la infància, l’adolescència i la joventut, perquè és en eixes edats on es comencen a establir rols i conductes que després desemboquen en violència. L’Àrea d’Igualtat ha realitzat, des del seu naixement al 2015, un treball transversal amb totes les àrees però, especialment, amb Joventut i Educació. Per a joves tenim, per exemple, la xarrada d’Amelia Tiganus, titulada ‘Yo nunca fui una cualquiera’, el taller de cantera feminista o el taller d’autodefensa feminista per a dones. I no sols això; l’exposició ‘A cada paraula’, que es troba a les places i carrers de Paiporta, ha estat realitzada per joves dels instituts del poble.

Educar en igualtat és fonamental, quines eines ha posat en marxa la seua regidoria en aquest sentit?
Com deia abans, el treball amb les escoles és un eix fonamental de les polítiques municipals d’Igualtat i, cada curs, portem a terme tallers de temàtiques diverses enfocats a cada etapa educativa, des de trencar rols que s’estableixen en les primeres etapes de la infància a promoure relacions sanes quan s’arriba a edats més adultes com és en el Batxillerat. Per tant, per a nosaltres és una prioritat el treball conjunt amb les escoles, oferir-los recursos per a que treballen amb l’alumnat temes relacionats amb la igualtat.

L’acció municipal és molt important també en la lluita contra la violència de gènere, com funciona el departament d’Igualtat en coordinació amb les forces de seguretat?
La col·laboració amb la Policia Local i la Guàrdia Civil és molt estreta, amb una comunicació pràcticament diària i un seguiments dels casos de víctimes i potencials víctimes, sempre amb la missió de protegir-les i donar-los suport. És fonamental eixa tasca d’acompanyament i protecció, i destinem tots els esforços i els recursos possibles.

Malgrat les campanyes municipals, autonòmiques i estatals, la violència cap a les dones continua estant molt present, què creu que és el que està fallant?
L’arrel de la violència contra les dones és profunda i aquests comportaments execrables s’assenten sobre una societat patriarcal que ha funcionat durant centenars o milers d’anys. Per tant, revertir aquesta situació requereix d’un treball constant i intens. El moviment feminista ha de continuar, hem de seguir al peu del canó, no pegar un pas enrere, especialment ara, quan pareix que la ultra-dreta més medieval i primitiva i els que pacten amb ella i la blanquegen pretenen criminalitzar-nos. Ara més que mai hem de seguir lluitant per la igualtat i contra la violència masclista.