Homenatge de Godella a les persones membres de la corporació víctimes del franquisme

El 6 de desembre, en el 40 aniversari de la Constitució Espanyola, el poble de Godella va viure un acte «emotiu i de justícia social» en què es va retre homenatge, amb la col·locació d’una placa commemorativa, a les persones membres de la corporació municipal que foren assassinades o empresonades durant els anys de repressió franquista.

Esta iniciativa venia promoguda arran d’una moció impulsada pel grup de memòria històrica Paraules Contra l’Oblit, que es va presentar i aprovar en el ple de juny de 2018, amb els vots a favor de Compromís, PSOE, EU i CET, l’abstenció de Cs, i el vot en contra del PP.

«L’Ajuntament de Godella entén que esta és la millor manera de fer justícia social i recuperar la dignitat, com a institució, d’aquelles persones legítimament triades per a representar al poble i injustament assassinades o empresonades durant els anys més foscos de la nostra història recent», va dir l’alcalde accidental, Voro Soler.

El dia triat no fou casual. «Hui, en el dia del 40 aniversari de la Constitució Espanyola, recordem amb este gest simbòlic que qualsevol diferència ha de ser resolta per la via del diàleg i de l’acord, i mai no amb l’ús de la violència o les armes», afegí Soler.

El regidor de Memòria Històrica, Fernando Oliveros, va agrair la iniciativa de l’associació Paraules Contra l’Oblit, així com el treball de recerca realitzat pel Taller d’Història Local de Godella, que s’encarregà de documentar estos fets.

Els familiars d’algunes de les víctimes foren els encarregats de descobrir la placa davant l’atenta mirada d’un públic que va omplir el saló de plens. Regidors i regidores de distints partits polítics, membres de l’associació i un gran nombre de veïnes i veïns de Godella es reuniren per retre homenatge a totes estes persones que, des d’este moment, «tornen al saló de plens per la porta gran, després d’haver-lo abandonat per la porta de darrere», com digué la filla d’una de les víctimes.

A continuació reproduïm, tal i com indica la placa, el llistat de persones membres de la corporació municipal de l’Ajuntament de Godella que foren:

  • Assassinades: Arturo Caballer Feliu, Vicente Hernández Berga, Vicente Lloréns Casar, Ambrosio Tárrega Causarás, Juan Manuel Contreras García, Vicente Rodríguez Ramírez, Joaquín Martínez Vizcarra, Enrique San Juan Pedrós.
  • Empressonades: José Mª Grafía Benlloch, Francisco Cola Marco, Bautista Lerma Alonso, Lorenzo Pardo Torres, Manuel Benlloch Martínez, Octavio Clemente Chuliá, José Mª Martínez Romero, Antonio Estellés Safont, Modesto Grafiá llorens, José Martínez Tomás, Miguel Alba Soriano, José Costa Costa, Marcelino Palanca Selvi, Salvador Zamorano Cardo, Francisco Granell Gómez, Antonio Bosch Izquierdo, José Cañete Pascual, Francisco Muñoz Quiñonero, Miguel Roig Ballester, Vicente Estela Caballer, Rafael Madrona López, Fermín Sánchez Sierra, Juan Belda Salvador, Antonio Acuña Medina, Blas Martínez Sahuquillo, Antonio Gómez Hernández, Enrique Bonet Montes, José Feliu Martí, Manuel Durá Selvi, José San Juan Pedríos, Domingo Martínez Romero, Fernando Navarré Martínez, Pedro Rodrigo Sanchis, Daniel Lloréns Marco.
Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *