Entitats i associacions de l’Horta Sud signen un manifest conjunt per a impulsar la transformació de la comarca

Coincidint amb la constitució del ple de la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud, diverses entitats i associacions comarcals han signat un manifest conjunt per a impulsar la transformació de l’Horta Sud. El manifest, que porta per títol ‘És el moment d’apostar per la transformació de la comarca de l’Horta Sud’, aposta per la col·laboració institucional entre els municipis i el teixit associatiu. A continuació reproduïm el contingut del manifest.

 

ÉS EL MOMENT D’APOSTAR PER LA TRANSFORMACIÓ DE LA COMARCA DE L’HORTA SUD

Una vegada constituït el ple de la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud per a aquesta nova legislatura, la Mancomunitat i els 20 municipis que la componen tenen reptes molt importants que afrontar. No serà suficient amb gestionar la realitat, necessitem transformar-la.

La comarca de l’Horta Sud té un extraordinari potencial si els Ajuntaments i la Mancomunitat són capaços de liderar aquest procés de transformació de forma conjunta. Si fan front als reptes de la comarca de forma coordinada. I, sobretot, si compten amb el teixit associatiu d’àmbit comarcal que, des de fa anys, està actuant per a transformar-la en els seus respectius àmbits d’actuació.

És necessari posar en marxa mesures concretes per a desenvolupar el Pla Estratègic elaborat per la Mancomunitat en l’anterior legislatura. Sense oblidar que hi ha temes prioritaris i urgents, com per exemple:

  • Donar suport a la reindustrialització de la comarca per a continuar creant riquesa i disminuir les taxes de desocupació, de forma coordinada des de l’Acord Comarcal per l’Ocupació, el Foro Empresarial de l’Horta Sud i les seues diferents Associacions Empresarials Locals.
  • Afrontar els problemes de transport públic de la mà de les diferents plataformes impulsades per la societat civil.
  • Impulsar el comerç local amb accions conjuntes entre tots els municipis i la Plataforma pel Comerç.
  • Planificar el territori en un escenari d’emergència climàtica adaptant els pobles i ciutats per a aquest horitzó, coordinant les accions territorials dels municipis.
  • Protegir els espais d’horta que encara queden, connectar els Parcs Naturals del Túria i el Saler o unir els municipis a través de cinturons verds. En coordinació amb les associacions que estan actuant i defensant el territori, com Per l’Horta i associacions veïnals entre altres.
  • Conservar el patrimoni i promoure accions de difusió conjuntes comptant amb la Xarxa pel Patrimoni i la Xarxa de Museus.
  • Millorar la mobilitat sostenible amb connexions entre nuclis urbans per a vehicles no motoritzats (carrils bici, adaptant vies rurals, etc.) entre els municipis de la comarca en col·laboració amb col·lectius com Soterranya.
  • Posar en marxa mesures concretes contra el canvi climàtic i la contaminació com la gestió intel·ligent dels sistemes agrícoles i naturals del territori i les polítiques de mobilitat sostenible. Apostar per l’eficiència energètica i l’electricitat d’origen renovable.
  • Potenciar la major riquesa d’un territori, que són les persones i sobretot aquelles que han assumit un compromís per la millora de la nostra societat i porten organitzades de forma estable en les diferents associacions, donant vida als nostres municipis amb la seua oferta de projectes, activitats, propostes, accions…

Necessitem que el lideratge de la Mancomunitat a la comarca compte amb les organitzacions d’àmbit comarcal que ja estan proposant mesures concretes per a la transformació de l’Horta Sud. Entitats de reconegut prestigi que pensen en el bé comú de la comarca i algunes d’elles amb quasi 50 anys d’història. Per tant, si realment es vol transformar l’Horta Sud, serà necessari realitzar una aliança estratègica amb el Foro Empresarial de l’Horta Sud, la Fundació Horta Sud, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Horta Sud (IDECO), la Plataforma pel Comerç, la Plataforma pel Transport Públic, Per l’Horta, la Coordinadora Comarcal de l’Escola Valenciana (GUAIX), les Associacions Veïnals i Culturals, les Associacions que treballen al Parc Natural del Túria o del Saler i tants altres col•lectius que actuen a la comarca.

Confiem que aquest lideratge es produïsca i que, tant la Mancomunitat com les associacions comarcals, teixim una aliança que de veritat transforme i que ens situe com un model a seguir i un punt de referència per a altres territoris i per a la mateixa ciutat de València.

 

ENTITATS FIRMANTS DEL MANIFEST

FUNDACIÓ HORTA SUD, FORO EMPRESARIAL DE L’HORTA SUD, INSTITUTS D’ESTUDIS COMARCALS (IDECO), GUAIX-ESCOLA VALENCIANA, PER L’HORTA I COL·LECTIU SOTERRANYA.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *