Il·lusió i ganes de falles a Foios

La Junta Local Fallera de Foios, en col·laboració amb la Regidoria de Festes i Falles, ha organitzat la programació per a les Falles de 2022 que recuperen la normalitat, a excepció de l’obligatorietat d’utilitzar la mascareta en espais interiors i en aquells espais exteriors on es produïsquen aglomeracions.

La programació fallera va arrancar el 5 de març amb l’Exaltació de les Falleres Majors de les tres comissions de la población i la Crida per a donar la benvinguda a les Falles de 2022. El dissabte, 12 de març, els carrers de la localitat de Foios vam acollir la Cavalcada del Ninot.

La plantà municipal es realitzarà el 14 de març, a partir de les huit de la vesprada en la plaça del Poble, on es procedirà a la col·locació d’un xicotet monument per a homenatjar el personal sanitari pel seu treball i dedicació durant la pandèmia.

L’Ofrena serà el divendres, 18 de març, a partir de les 17.30 hores, des de la Falla Avinguda-Plaça Rei En Jaume; mentre que el dia de Sant Josep (19 de març), la programació consistirà en la celebració de la missa en honor al patró (a les 12.00 hores a l’Església). A continuació, es dispararà una mascletà al pàrquing del Sector Sud, que arrancarà a les 13.30 hores.

Com marca la tradició, el món faller acomiadarà les festes amb la cremà dels monuments. Així, a les 23.00 h serà el torn de la Falla Avinguda-Plaça Rei En Jaume; a les 23.30 h serà en la Falla Màrtirs i Adjacents; a les 00.00 h en la Falla La Comunitat; i a les 00.30 h en la Plaça del Poble.

Mascareta
El regidor de Festes i Falles, Juan Antonio Pacha, ha animat a tota la ciutadania “a gaudir de les Falles, sense oblidar la prudència i l’ús de la mascareta quan siga necessari, ja que aquesta crisi sanitària encara no s’ha acabat”.

SALUDA DEL REGIDOR I PRESIDENT DE LA JUNTA LOCAL FALLERA

Juan Antonio Pacha

Nit del 10 de març de 2020, el que era tota una il·lusió es transformava, en qüestió de minuts, en un malson.

Ens trobàvem a escassos dies de celebrar les falles, tot estava preparat i organitzat, fins i tot ja s’havia realitzat algun acte però un virus desconegut per a tots arribava, sense previ avís i sense demanar permís, a les nostres vides truncant tot tipus d’esperança per a poder seguir avant amb la festa.

Aprofitant aquesta oportunitat, m’agradaria expressar un merescut reconeixement i homenatge a totes aquelles persones que ens van deixar a causa d’aquesta pandèmia, sobretot, als pertanyents al món de les falles.

Mai créiem que una situació així poguera donar-se alguna vegada en la història, però finalment les falles se suspenien i amb la incertesa de no saber quan es podrien celebrar.

Centenars de monuments es van quedar en les places i creus de carrers a mig plantar, alguns es van poder “desplantar” i recuperar però altres van haver de ser cremats en la soledat i el silenci de la nit mentre el món romania confinat a les seues cases, incrèduls i intentant assimilar que el que s’estava vivint no podia ser real.

Però les falleres i els fallers són com “l’Ave Fènix” que ressorgeix de les seues cendres i després de 523 dies de molta faena, sacrifici, ganes i amor per la festa les falles van tornar a ser una realitat, d’una manera austera, però no per això menys emocionant. VAM TORNAR!! amb tota la força necessària i l’emoció per a poder celebrar-les d’una forma major, si cap.

És la primera vegada que em dirigisc al món faller com a President de Junta Local Fallera de Foios. Han sigut mesos molt durs des que vaig prendre possessió del càrrec i també amb molta incertesa, sense saber amb certesa si les decisions que es prenien anaven a ser les més encertades, però calia arriscar perquè aquesta meravellosa festa havia de continuar i posar tot de la nostra part per a poder-les fer realitat de la manera més segura possible.

Però tot això no seria possible sense el treball i esforç de totes i tots i cadascun dels components de les tres comissions falleres de la població i de la Junta Local. Tots junts fem FALLES A FOIOS!! I per això, des d’aquest escrit, vull aprofitar per a agrair-vos la vostra fidelitat i convidar-vos al fet que romanguem units perquè la nostra festa continue tan viva com sempre, malgrat els difícils temps que corren.

Finalment, demanar disculpes, per endavant, a les veïnes i veïns per les molèsties que es puguen ocasionar i, com no, convidar-los a gaudir de les Falles 2022 al costat de nosaltres.