Inauguració de l’exposició sobre Vicente Gómez García i presentació del seu llibre catàleg durant les XIV Jornades d’Art i Història a Xàtiva

El dia 29 de juliol (19 hores), el Dr. Antoni López Alemany presentarà en la Casa de la Cultura de Xàtiva les Actes de les XIII Jornades d’Art i Història de l’any 2021, com a avançament de les XIV Jornades d’Art i Història que es duran a terme entre els dies 2, 3 i 4 d’agost de 2022. En les Jornades d’enguany, junt a les ponències al voltant del Collar de la Coloma, de Joan Fuster i de Ramon Simarro Oltra, hi ha un capítol dedicat al pintor valencià Vicente Gómez García (1926-2012), com a homenatge en el desé aniversari del seu traspàs. Per aquest motiu junt a la presentació de les Jornades, s’inaugurarà una exposició antològica d’aquest artista amb més de 40 obres en la Sala de les Columnes de la Casa de la Cultura -tant de pintura com d’escultura i fotografia. L’exposició ha sigut comissariada per Josep-Marí Gómez Lozano i Joan Gómez Alemany, que són també els coordinadors del llibre-catàleg monogràfic sobre l’artista Valencia y la abstracción, construcciones con geometria y color. Trayectoria vital y creativa del artista Vicente Gómez García (1926-2012), publicat per EdictOràlia (editorial dirigida per Josep Lluís Galiana), el qual també es presentarà el mateix dia de la inauguració.

El llibre ja ha sigut presentat en contextos acadèmics amb diferents ponències sobre l’artista en la Universitat de València, en la Universitat Politècnica de València, i també a la Fira del Llibre de València. Aquest catàleg escrit per 17 autors diferents, és el primer treball monogràfic sobre el pintor, que s’ha publicat enguany, en 2022, després de dos anys i mig d’intens treball i una profunda recerca en els arxius personals de Gómez García. El llibre amb 280 pàgines fa un repàs molt detallat i exhaustiu per les múltiples i complexes facetes de l’artista. En ell han col·laborat nombrosos i reputats historiadors de l’art, com Manuel Muñoz Ibáñez, Pascual Patuel, Román de la Calle, Francisco Agramunt Lacruz, Albert Ferrer Orts, Javier Moral, Felip González Martínez, entre altres.

L’exposició es podrà veure del 29 de juliol al 6 d’agost i és d’entrada gratuïta. Serà la primera mostra de Vicent Gómez després de la seua defunció. L’última exposició monogràfica es va celebrar al Museu d’Història de València en 2008, titulada València 1978-2008. Una visió personal: Vicente Gómez García. Esta exposició es va centrar en la ciutat de València com a eix principal. En la nova exposició titulada Antològica de Vicente Gómez García en el desé aniversari del seu traspàs es recolliran obres de totes les seues etapes i de diverses temàtiques, per a què l’espectador tinga una visió general d’aquest artista malauradament oblidat. Per això en les mateixes Jornades se li dedicaran dos ponències el 3 d’agost. La primera amb el títol de Vicent Gómez García (1926-2012), l’avanguardista oblidat a càrrec de Josep-Marí Gómez, Doctor en Belles Arts, qui explicarà tota la seua trajectòria artística i biogràfica. La següent ponència tindrà com a títol, Una obra musical en homenatge a Vicent Gómez García al desé aniversari de la seua mort,  per Joan Gómez, compositor i artista visual, qui estrenarà ell mateix una composició per a piano i electrònica, composta expressament per a l’ocasió.

BIOGRAFIA DE VICENTE GÓMEZ GARCÍA

Vicente Gómez García nasqué l’11 de novembre de 1926 al si d’una família modesta domiciliada, segurament, al núm. 43 del Camí de Patraix (actual carrer Enrique Olmos núm. 6) de València. De ben jove es va sentir atret per la pintura ingressant el 1946 a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Carles de València, on va concloure els seus estudis en 1952. En els últims cursos de la carrera contribuí, com a membre fundador, a la constitució del grup Els Set. Format inicialment per Joan Genovés, Vicente Castellano, Vicente Gómez, Vicente Fillol, Juan Bautista Llorens, Ricardo Hueso i José Masià, posteriorment, després de retirar-se Masià, Fillol i Genovés, s’incorporaren respectivament Joaquim Michavila, Ángeles Ballester i Eusebi Sempere. En 1959, realitzà la seua primera exhibició individual a la Sala Braulio de València. En 1968, va exposar a la Sala Mateu. Posteriorment, realitzà tres exposicions consecutives a la Sala Xiner, en 1972, 1973 i 1975, i, a l’any següent, va exposar en la Galeria Toscana també de València.

La consulta del llibre La ciutat de València. Síntesi d’Història i de Geografia urbana, escrit per Manuel Sanchis Guarner i, sobretot, els comentaris, reflexions i anàlisis que realitzaven Vicente Gómez i el seu fill, el també pintor Josep-Marí Gómez, sobre l’evolució i etapes en el desenvolupament de València, varen crear en Vicente la idea de fer una representació i investigació plàstica de la ciutat. Fou així com en 1981, va presentar en el Museu de Belles Arts de València l’exposició titulada Valencia. Desarrollo de una investigación estética, organitzada pel Ministeri de Cultura, el Museu de Belles Arts i la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València, que tingué la seua continuació en 1982 a la Sala Testar de l’Ajuntament de Paterna (València).

En 1996, va participar en l’exposició col·lectiva La pintura valenciana des de la postguerra fins al grup Parpalló (1939-1956), celebrada a la Sala Parpalló del Centre Cultural La Beneficència de la Diputació de València. En 2003, Gómez García reprén novament el paisatge urbà de la seua ciutat natal i presenta una nova visió de València des del Miquelet, representant una panoràmica completa de la ciutat de 360º. L’obra fou cedida en 2004 per espai de 14 anys a la Delegació del Govern, sent exhibida prop d’una dècada en el claustre superior del Palau del Temple. La seua última exposició individual, titulada València (1978-2008): una visió personal. Vicente Gómez García, tingué lloc en 2008 en el Museu d’Història de València, on va inaugurar una mostra antològica sobre València, la seua ciutat, a la qual ha retratat i estudiat perseverantment durant més de 30 anys. Una exposició que exhibí des dels seus primers treballs realitzats a inicis dels anys cinquanta fins a les seues últimes creacions de 2008.

Vicente Gómez va ser un artista polifacètic i complex que aprofundí en l’experimentació avantguardista, arribant a crear al llarg de la seua dilatada trajectòria un univers plàstic molt personal constituït per una gran diversitat de llenguatges, estils i tècniques a vegades en convivència. En la seua obra es pot trobar tant el realisme, impressionisme, expressionisme cromàtic-matèric, constructivisme volumètric, hiperrealisme, i sobretot l’abstracció geomètrica, que el portà a crear diverses sèries de pintures i eixos sorprenents artefactes híbrids denominats “pictoescultures”, amb els quals va explorar l’espai tridimensional de la pintura.

La matinada del 26 de març de 2012, el seu cor es va apagar mentre dormia. Morí als 86 anys d’edat, després d’una vida de més de 60 anys consagrada a l’ofici de pintor, i després de deixar prop de 500 obres a l’espera d’una merescuda difusió i reconeixement del qual a penes va gaudir en vida.