Iris Lezcano: «Hi ha pocs personatges per a dones majors de 40 anys»

Iris Lezcano

Professió: actriu

Creus que en l’actualitat hi ha masclisme en el món del cinema, teatre i la televisió?

Per descomptat. Continua havent situacions de desigualtat de gènere, com la bretxa salarial o la predominança de personatges protagonistes masculins interessants i complexos.

A més, es dóna la circumstància que hi ha molt pocs personatges per a dones majors de 40, el que suposa una gran discriminació.

Per sort, crec que hi ha cada vegada més persones que es rebel·len contra aquesta injustícia en el sector i espero sincerament que a poc a poc es corregisca l’enorme descompensació que hi ha a la balança.

«les dones cobren un 23% menys que els homes en el món de la cultura»

Una de les preocupacions de moltes actrius és la bretxa salarial, en quina mesura penses que existeix en aquest país?

 Crec que es dóna en el cinema com també en altres sectors. I és una vergonya. Actualment, les dones cobren un 23% menys que els homes en el món de la cultura. A Hollywood moltes actrius han alçat la veu per denunciar aquesta injustícia, perquè és un fet realment masclista que, donant vida a personatges amb el mateix nivell de protagonisme, l’actor coure més que l’actriu, com en el cas de la sèrie House of cards. Moltes vegades s’al·lega que és per raons de “caché”, però crec que s’hauria de regular d’alguna manera.

Fa uns mesos vam poder veure’t protagonitzant un lipdub impulsat per l’ajuntament d’Aldaia contra la violència masclista, com va ser l’experiència?

Va ser molt enriquidor protagonitzar un projecte d’aquest tipus, amb tanta gent que conec i en el meu propi poble. A més, les meues germanes estaven també involucrades en la producció, el que feia que el rodatge fos encara més especial. Crec que el resultat transmet el que s’esperava, una miqueta d’esperança davant d’una situació repulsiva com és la violència de gènere. Va ser molt emocionant veure tanta gent reunida per una mateixa causa, un treball que vaig fer amb especial afecte i que mai oblidaré. I estic molt agraïda que el director, Jaume Bayarri, em triara per a ser la protagonista.

Quina importància té el paper de les actrius en la lluita per la igualtat?

Considere que el nostre paper és el de defensar els nostres drets per acabar amb qualsevol tipus de desigualtat, encara que sóc conscient que és un procés lent, ja que suposa trencar amb un sistema patriarcal heretat des de fa segles.A més, totes les persones que ens dediquem al món de la cultura o del cinema tenim també l’avantatge de «ser escoltades», de poder «educar» d’alguna manera, així que el cinema és també una ferramenta per a denunciar les injustícies i mostrar un món més igualitari entre homes i dones.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *