Isabel Martín: «Som un Ajuntament sanejat i anem donar ajudes a la ciutadania, comerços i autònoms»

Entrevista a Isabel Martín, alcaldessa de Paiporta

Com està afrontant Paiporta la crisi del Covid-19? Principals mesures posades en marxa a nivell econòmic …
Hem posat en marxa un primer paquet de mesures entre les quals es troben la paralització del calendari fiscal o l’eliminació de la taxa de l’ocupació de la via pública per a bars, restaurants i mercats, però també posarem en marxa més mesures, que complementen a les que donarà la Generalitat o l’Estat per a comerços, autònoms o xicotetes empreses. Som un Ajuntament sanejat i invertirem el nostre romanent positiu de tresoreria en ajudar als nostres veïns i veïnes.

També s’han posat en marxa mesures socials …
L’emergència social és prioritària a l’Ajuntament de Paiporta. Per sort, comptem des de la passada legislatura amb un equip de 21 persones en serveis socials que estan realitzant un gran treball oferint assistència a les persones de la població que més ho necessiten. El primer que hem fet ha estat avançar tots els tràmits perquè es facen el més ràpid possible el pagament de les ajudes d’emergència, a més hem donat una subvenció de 46.000 euros a Creu Roja i Càritas perquè puguen lliurar aliments i productes d’higiene a els veïns i veïnes que ho necessiten. També, hem reforçat el programa d’atenció a la gent gran i vulnerable. Els primers dies de la declaració de l’estat d’alarma vam localitzar telefònicament a totes les persones i estem fent un seguiment sobre la seua situació i les seues necessitats. També hem activat el protocol «Màscares 19» contra la violència de gènere i continuem amb el programa Envelliment Actiu.

En què consisteix?
Hi ha moltes persones grans que no tenen accés a les noves tecnologies, de manera que les professores de gimnàstica, dibuix o entrenament de la memòria preparen fitxes, i Protecció Civil va a les cases de la gent gran i se les entreguen.

També per als menuts han posat en marxa una iniciativa molt curiosa …
Si, hem demanat a cantants i artistes valencians que facen vídeos per felicitar als menuts que fan anys. Dani Miquel o a els Ramonets són alguns dels artistes que felicitaran els aniversaris als xiquets i xiquetes de Paiporta mentre dure la quarantena.

Quanta gent a nivell municipal està ajudant en el Pla de Xoc?
Hem creat el centre de coordinació de la crisi del COVID-19. Són moltes les persones que treballen diàriament des de polítics de les àrees diferents àrees afectades com urbanisme o serveis socials fins a tècnics de diferents departaments com Policia Local, informàtics, funcionaris, gabinet de comunicació o Protecció Civil, i sobretot cal reconèixer l’esforç que està realitzant tot el personal de neteja de l’empresa Espai i la brigada municipal.

La neteja als carrers és també és important, com s’està duent a terme aquesta neteja?
Comptem amb un camió cisterna i un camió per al reg que estan tot el dia passant pels carrers de la població sobretot fent especial èmfasi en les zones més concorregudes com contenidors, centre de salut, farmàcies o mercat. També la UME està venint a Paiporta i se centren sobretot al metro i les zones dels supermercats.

La comunicació és molt important, han obert un web exclusiva amb informació sobre el COVID-19, què tal està funcionant?
Molt bé. L’Ajuntament compta amb els mitjans de sempre: el web, les xarxes socials i ara també el bàndol s’està convertint en una eina de comunicació molt important perquè no tots els veïns tenen accés a internet. També hem posat en marxa una nova web municipal amb informació exclusiva del COVID-19 que conté molta informació i també el llistat de telèfons d’utilitat.

Durant aquest estat d’alarma, s’ha multat a veïns per incomplir-ho?
S’han multat a 46 persones, les multes van ser sobretot al principi, ara la gent està més conscienciada. De tota manera, cal reconèixer que els que millor s’estan portat en tot aquest procés són els xiquets i xiquetes, que porten des del principi sense eixir de casa, per ells i per la nostra gent gran devem complir el confinament.

Com valora la situació després del coronavirus? La població està preocupada per si es torna a produir una crisi econòmica com la de l’any 2008
Són dies durs i encara ens queden dies fins a poder eixir de casa, però tot passarà i la nostra màxima preocupació com a Ajuntament serà afrontar la situació econòmica i social que vindrà després. M’agradaria llançar un missatge de tranquil·litat, posarem en marxa totes les mesures necessàries per a cobrir les necessitats bàsiques de tots els veïns i veïnes, i tornar a reactivar la nostra economia local.