La celebració de Santa Bàrbara a Moncada, tret d’eixida de la campanya de Nadal

L’Ajuntament de Moncada ha preparat un seguit d’iniciatives alternatives per a celebrar Santa Bàrbara, patrona de la localitat, dins d’aquesta nova realitat que ens ha tocat viure amb la pandèmia de la COVID19. La imatge de la Santa no pujarà enguany a l’ermita ni se celebrarà la tradicional romeria en el seu honor. Tampoc hi haurà fira i porrat, trencant-se una de les tradicions més populars i participatives de la ciutat, que cada 4 de desembre oferix als veïns i visitants un mercat amb centenars d’aparadors amb fruits secs, dolços, roba, complements i joguets.

El que sí marcarà Santa Bàrbara, amb més incidència si cap donada la situació, és el tret d’eixida de la campanya de Nadal, amb diferents accions encaminades a fomentar el comerç de proximitat perquè el veïnat compre els regals a les botigues del poble. Així, el pròxim 4 de desembre tindrà lloc l’encesa dels llums de Nadal, que enguany es completa amb la instal·lació de dos arbres gegants i una bola de grans dimensions que es podrà recórrer per dins. Hi haurà castells de foc d’artifici, així com la col·laboració de les agrupacions musicals de la localitat, que oferiran xicotets concerts en diferents punts de Moncada i en formats molt reduïts per a evitar l’aglomeració de persones.

La vespra de la festa, el dijous 3 de desembre, els clavaris de Santa Bàrbara cremaran la tradicional foguera i als comerços es repartirà el tradicional martell de caramel, producte típic de la fira, entre la clientela que acudixca a comprar a les botigues dels barris. Paral·lelament, l’Ajuntament ha col·laborat amb l’Associació de Comerciants de Moncada amb l’edició de vídeos i falques publicitàries per a promoure la compra de proximitat. L’entitat, entre altres accions, organitza sortejos amb importants premis i, durant les vacances nadalenques, instal·larà bústies reials en diferents punts de la població perquè els xiquets i les xiquetes lliuren les seues cartes als Reis Mags.

L’alcaldessa de Moncada, Amparo Orts, ha explicat que és fonamental recolzar al comerç local. “Hi ha un aspecte essencial per a l’economia local amb la revitalització del nostre comerç. Els nostres venedors i venedores estigueren a primera línia durant el confinament inicial i ara, ben mirat, no es tracta només de retornar-los cap favor, sinó de confiar amb el nostre entramat de proximitat i aprofitar la situació per a enfortir-lo perquè quan acabe la pandèmia continuen sent el nostre referent i lloc de compra habitual”, ha expressat l’alcaldessa.