La Diputació de València presenta un projecte per a trencar el tabú i parlar del suïcidi juvenil

Els experts advertixen de que el suïcidi s’està convertint en un problema de salut pública emergent quant, a més, 1 de cada 10 suïcidis a Espanya són valencians. Per això, la Diputació de València es planteja actuar, com assenyalen els professionals en salut mental, en la prevenció, anticipant-se al suïcidi des dels espais més propers als i les adolescents: família, centre educatiu, entorn social municipal, referents, etc. Amb eixe objectiu naix SUÏCIDES: JOVES, PARLEM?!

El propòsit del projecte és, per tant, oferir RECURSOS de treball als equips de tutoria i d’orientació dels centres educatius per a que es fomenten la conversa, trencar tabús, parlar del tema… i finalment, a través d’una seqüència didàctica que genere un clima d’aula facilitador, acompanyar els i les joves plasmant-ho tot en obres d’art. Expressant sobre els llenços que facilitarà la Diputació de València, els sentiment i les sensacions entre iguals.

El punt de partida, per tant, serà la vesprada del 4 de març, on totes i tots els professionals que treballen amb adolescents poden inscriure’s per assistir a la presentació oficial del projecte. En el Teatre Auditori Municipal (TAMA) d’Aldaia podrem vore i escoltar un resum del material didàctic que es proposa, així com les activitats específicament disenyades; tindran la paraula els i les professionals, i les autoritats pertinents per treballar de la mà. Finalment, escoltarem l’estrena en concert del nou disc de Bertomeu, qui ha musicat els poemes del jove valencià, David Rosaleny, qui es va llevar la vida als 32 anys d’edat. Tot conduit per la periodista i presentadora d’informatius de televisió, Lourdes Maldonado.

A partir d’eixe moment, tots els municipis de la província de València podran fer ús dels materials creats i supervisats per l’equip de professionals, encapçalats per Enric Ortega Torres, Doctor en Didàctica, i Jorge Perpiñá González, Doctor en Psicologia, disponible de manera permanent i gratuïta al web suicidesparlem.org

“Si amb tot açò aconseguim que un/a jove decidisca viure i no donar el pas a un nou suïcidi, si podem alleugerar la càrrega d’algú… haurem aconseguit donar resposta a una necessitat emergent, urgent i necessària entre la població juvenil”, assegura Empar Folgado Ros, Diputada d’Educació i Inclusió Social.

A partir de la presentació oficial, el projecte viatjarà a set municipis de la província de València per realitzar el concert-presentació amb l’alumnat de l’ESO i Batxillerat en la seua localitat. Així, els grups ho podran treballar en classe i finalment expresar-se i crear art als llenços facilitats. Totes les obres podran ser visitades en una exposició virtual a la pàgina web del projecte.

David Rosaleny Moreno (1973-2005)
Poeta i actor valencià nascut a Massanassa, va escriure estos poemes amb 16 i 17 anys quan era estudiant de secundària. David va ser guardonat amb diferents premis de poesia juvenil. Va seguir escrivint poesia i teatre mostrant el seu talent i la seua tendresa amb els seus versos. Va estar estudiant filologia catalana a la Universitat de València, i escrivint poesia i teatre fins el 2005. Any en el que va decidir llevar-se la vida. Es va suïcidar.