La Diputació obri el seu programa de memòria democràtica ‘Les fosses del franquisme’ amb Baltasar Garzón i Dolores Delgado

Els juristes Baltasar Garzón i Dolores Delgado, ex ministra de Justícia, obriran el programa de memòria democràtica ‘Les fosses del franquisme’ amb la conferència ‘El deure de la memòria’, que impartiran este divendres 12 de maig (19.00 hores) a la sala Alfons el Magnànim de la Beneficència. L’acte será el primer d’un ampli programa d’activitats, totes elles gratuïtes, organitzades per les àrees de Memòria Històrica i Cultura de la Diputació de València, amb l’objectiu de contribuir a la veritat, la justícia i la reparació de la memòria de les persones afusellades en el Cementeri de Paterna entre 1939 i 1956.

 

‘Les fosses del franquisme. Arqueologia, Antropologia i Memòria’ és el títol complet d’un projecte multidisciplinari que tindrà com a base d’operacions la Beneficència i que es desenvoluparà al llarg del present any i principis del següent amb la programació de conferències, taules redones, presentació de publicacions, actuacions musicals, arts escèniques, cinema i l’obertura de dos exposicions.

 

El programa d’activitats, totes elles amb accés lliure fins a completar aforament, té vocació de servei públic i la intenció de contribuir a l’enfortiment del pensament crític enfront d’uns fets que no haurien de repetir-se mai més. La conferència de Baltasar Garzón i Dolores Delgado és el primer acte d’una àmplia programació.

 

Un programa multidisciplinari

 

En l’apartat de conferències, Carmen Calvo pronunciarà ‘El futur de la memòria’ el 9 de juny; Ricard Vinyes parlarà del ‘gir memorial’ en les polítiques de memòria el 13 de juny; i Xurxo M. Ayán abordarà el 20 de juny el paper de l’arqueologia comunitària en les fosses comunes del franquisme. Totes les xarrades seran a les 19.00 hores en la Beneficència. Per a novembre quedaria una sessió tècnica de restauració sobre els fons de les fosses del cementeri de Paterna (dia 15 a les 18.30 h); i l’exposició d’Isabel Cadenas ‘El teu silenci no et salvarà, Què fem amb el que està absent’ (dia 23, 19.00 h).

 

L’àmbit literari té cabuda amb diferents bibliotertúlies entre setembre d’enguany i febrer de 2024, en les quals participaran els autors i autores de llibres i còmics inspirats en diferents episodis de la memòria històrica. Un d’estos autors, Paco Roca, presentarà el seu nou còmic el 14 de desembre a les 19.00 hores.

 

El mes de setembre tindran lloc sengles taules redones sobre les polítiques públiques de memòria en la Comunitat (dia 14 a les 18.00 h) i sobre el paper de l’educació en este context de la reparació i dignificació de les víctimes (dia 27 a les 18.00 h).

 

El cinema també serà protagonista entre juny i octubre amb diferents projeccions vinculades a la memòria democràtica. Els dies 29 i 30 de juny a les 22.00 h, el cicle L’Incontrolat de L’ETNO té programats els documentals ‘Volverte a ver’ i ‘Tantura’; el 28 de setembre, a les 19.00 h, es projectarà la pel·lícula ‘La trinchera infinita’, protagonitzada per Antonio de la Torre; el 6 d’octubre (19.00 h) arribarà el documental ‘El silencio de otros’; i el 20 d’octubre (19.00 h) es projectaran els documentals ‘Donde el trigo crece más alto’ i ‘La presó de les dones’.

 

La programació es completa amb l’obertura al juny de les exposicions ‘Arqueologia de la memòria. Les fosses de Paterna’, en el Museu de Prehistòria, i ‘2238 Paterna’ en L’ETNO; la representació de l’obra ‘Los que comen tierra’ (26 de novembre, 19.00 h); i el concert ‘La veu de la memòria’ (19 de novembre a les 19.00 hores).