La EMTRE arreplega vora 40.000 kilos de plàstics agraris en l’Horta Nord en un mes

L’ecoparc fix d’Alboraia s’uneix al programa pilot de recollida de plàstics agraris que a finals de juliol es va posar en marxa als ecoparcs de Meliana i Massamagrell i que, en el seu primer mes de funcionament, ha arreplegat vora 40.000 kilos d’aquest material que els llauradors fan servir com a hivernacles o per protegir fruites i verdures. El president de l’EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, ha declarat que “hem solventat una reivindicació històrica de molts municipis de l’Horta, amb una forta tradició agrària”.

El programa pilot va entrar en funcionament el passat 27 de juliol als ecoparcs fixos de Meliana i Massamagrell i, fins al moment, s’han computat 128 entrades i 38.335 kilos de plàstics recollits. L’ecoparc fix de Meliana ha concentrat el 90% de les entrades de material i dels residus dipositats. Dilluns i divendres entre les nou i les onze del matí són els dies i les hores amb més visites als ecoparcs per dipositar aquest tipus de productes. Per contra, els dipòsits són residuals en horari de vesprada.
Els agricultors que dipositen aquest tipus de materials per al seu tractament provenen bàsicament de les poblacions de l’Horta Nord. Són més usuals els visitants d’Alboraia, Almàssera, Meliana, Foios,

Massamagrell i Puçol, tot i que també s’han detectat entrades de llauradors de la ciutat de València.

L’ecoparc d’Alboraia s’uneix al programa
El programa està operatiu des de finals de juliol als ecoparcs de Meliana i Massamagrell. Des del passat 1 de setembre, Alboraia s’uneix a l’experiència pilot amb un contenidor al seu ecoparc fix. La inclusió d’Alboraia es produeix a petició del mateix ajuntament de la localitat, que es va dirigir a l’EMTRE per sol·licitar la participació del seu ecoparc. La petició de l’Ajuntament ha estat atesa per l’entitat i notificada ja al consistori.
El cost del projecte pilot correrà íntegrament a càrrec de l’EMTRE tot i no tractar-se d’un residu domiciliari urbà. El Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana habilita les entitats dedicades a la gestió de residus a iniciar projectes pilot i en proves per fomentar la proximitat del ciutadà al tractament i reciclatge de residus, com és aquest cas.

Essència agrària de la comarca
El programa destina un contenidor de reciclatge dels ecoparcs d’Alboraia, Meliana i Massamagrell per a l’emmagatzematge d’aquest tipus de materials. Els plàstics agraris, que habitualment s’utilitzen com a manta per protegir els cultius del fred o de l’atac de plagues, es gestionaran posteriorment mitjançant una empresa autoritzada.
En aquest sentit, l’EMTRE és conscient de l’essència agrària de la comarca de l’Horta i, amb aquest programa, pretén reduir la presència de plàstics inservibles als camps, eliminar vessaments incontrolats d’aquest tipus de materials i millorar la neteja i el paisatge.

Per al president de l’EMTRE, Sergi Campillo, “es tracta en definitiva d’acostar la institució als seus municipis, ajudar-los en la gestió de residus i, per suposat, aunar esforços per millorar el medi ambient i el paisatge de la comarca”. Campillo considera que el projecte pilot, per al qual existeix autorització de la Generalitat, està resultant “exitós” i demostra que “existia una forta demanda” d’aquest tipus de servei ja que el plàstic agrari és “d’ús habitual en la comarca”. Segons Campillo, “l’EMTRE està per a ajudar els ajuntaments en la gestió dels seus residus i, per aquest motiu, hem atés la petició de l’ajuntament d’Alboraia, que té una forta tradició agrícola”.