La Fundació Horta Sud reunix per primera vegada a 28 associacions i entitats de la comarca

Què podem fer les associacions per al futur de la comarca? Com podem fer front als reptes de futur? Amb aquestes preguntes com a punt de partida la Fundació Horta Sud i IDECO han organitzat aquest cap de setmana una trobada d’associacions, en la qual han participat 50 persones de 28 entitats de la comarca Horta Sud amb estructura comarcal i una marcada preocupació pel desenvolupament socioeconòmic del territori.

Aquesta és la primera vegada que entitats amb caràcter comarcal de tots els àmbits s’ajunten amb l’objectiu de consolidar un moviment comarcal que dinamitze i enriquisca el territori.

Els assistents han debatut sobre els problemes econòmics comuns als municipis comarcals, els projectes i els serveis, com s’està gestionant la participació i la relació del teixit associatiu amb l’administració, la situació actual del patrimoni mediambiental i arquitectònic, o la comunicació, mobilitat i infraestructures, entre els pobles de la comarca, entre altres temes.

Els assistents valoren molt positivament la proposta de la Fundació i IDECO d’ajuntar-se i construir comarca, ja que comparteixen espai, necessitats i problemes. És el moment de que comparteixen, també, recursos, propostes de millora i coneixement. D’aquesta manera demostren, una vegada més, que la força de la societat civil està en la unió.

A més de la Fundació Horta Sud i IDECO com a organitzadors, han participat en aquesta trobada el Col·lectiu Soterranya, Per l’Horta, la Xarxa d’entitats pel Patrimoni de l’Horta, la Plataforma pel Comerç Valencià, Esplais Valencians, la Federació de Bandes de Música Horta Sud, FAPA Horta Sud, la Federació de Cases de Joventut, la Federación de Entidades Culturales Andaluzas CV, diverses associacions de veïns de l’Horta Sud, Guaix-Escola Valenciana, Moviment Escolta de València-Horta Sud, Associació d’Antics Alumnes Universitat Florida Majors, Foro Empresarial de l’Horta Sud, L’Animeta Associació per l’Agricultura Ecològica, ARTIC, Junta Comarcal Fallera Horta Sud, L’Horta en Moviment, entre altres.

Conclusions

Lliurar batalles en solitari no té sentit, tenim en compte que hi ha moltes entitats a la comarca amb interessos comuns. Aliant-se, les entitats poden augmentar el seu poder negociador per representar a un espectre més ample de la ciutadania, especialment front les administracions públiques.

Els assistents han treballat en grups temàtics, per plantejar propostes en les quals seguir treballant en trobades posteriors.

El grup que ha treballat sobre qüestions econòmiques ha destacat la necessitat de connectar les organitzacions empresarials amb la resta d’entitats, especialment amb l’administració.

El grup que ha treballat sobre la participació, ha destacat que les associacions han de començar a eixir dels seus pobles i prendre consciència de comarca, mantenint la seua independència de les administracions públiques.
El grup que ha treballat sobre el territori i la mobilitat ha plantejat vàries propostes sobre les terres agrícoles lliures, els barrancs o la necessitat de posar en marxa projectes educatius per al desenvolupament de l’horta.

En definitiva, la Fundació Horta Sud i IDECO esperen que aquesta siga la primera de més trobades de treball sobre la comarca.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *