La Fundació Horta Sud va destinar més de 200.000 euros al moviment associatiu en 2016

El patronat de la Fundació Horta Sud ha aprovat la memòria d’activitats del 2016, un any que va comptar amb un pressupost de 215.402 € dirigits a beneficiar al teixit associatiu de la comarca. Aquest pressupost, que suposa un augment respecte al del 2015, de 145.317 € és una mostra dels recursos econòmics i socials que mobilitza en la comarca. El president de la Fundació, Alfred Domínguez, ha destacat que el gran esforç, humà i econòmic, perquè les associacions i entitats de la comarca tinguen més recursos per a millorar en tots els seus aspectes i activitats, sense perdre de vista que el més important per a nosaltres segueix sent l’impacte positiu de l’associacionisme i el col·lectiu en la societat.

En 2016 la Fundació Horta Sud ha mantingut la seua missió de contribuir amb la seua activitat a la reconstrucció d’un moviment associatiu compromés amb la defensa dels drets humans i valors democràtics, prestant serveis a les entitats ciutadanes i fomentant la seua visibilitat i el seu impacte en la societat.

Una de les apostes de la Fundació Horta Sud en 2016 ha sigut la campanya Somos Súper. La col·laboració de la Fundació amb l’il·lustrador valencià Paco Roca, la EASD València i els joves il·lustradors participants en el primer taller de Còmic Social ha donat com a resultat el llibre 14 Històries de Superació, una exposició itinerant i la segona edició de Taller de Còmic Social. Gràcies a aquesta campanya, que segueix el seu recorregut, associacions de la comarca donen a conèixer les seues activitats i objectius.

A més, la campanya Somos Súper ha sigut guardonada amb el Premi Branded Content de Plata en el Festival La Lluna 2016, organitzat per l’Associació d’Agències de Comunicació Publicitària.

Formació i assessorament per a associacions

La Fundació Horta Sud considera prioritari millorar les capacitats i coneixements del teixit associatiu. Per açò realitza sessions formatives dirigides a complir l’eix de transparència i compliment de la legalitat, centrant l’atenció en els temes d’interés per a les associacions, com el manteniment de les obligacions documentals i fiscals, com fer projectes, com millorar la comunicació o jornades per a augmentar la participació ciutadana i la transparència en les organitzacions.

En 2016, 1.131 líders de 783 associacions han assistit als 52 cursos impartits en 20 municipis: Alaquàs, Alacant, Alcoi, Aldaia, Alfafar, Almassora, Bellreguard, Benissa, Castelló, Catarroja, Pobla Vallbona, Manises, Mislata, Montcada, Paiporta, Picassent, Riba-roja, Sagunt, Torrent, València, Xirivella.

Quant al servei d’assessoria per a associacions, en 2016 s’han atés 173 consultes, realitzades per 164 associacions. Aquest servei itinerant s’emmarca en Xarxa Participa, una xarxa de treball en la qual participen ajuntaments de la comarca compromesos amb el teixit associatiu dels seus municipis: Alaquàs, Aldaia, Alfafar, Catarroja, Manises, Mislata, Paiporta, Picassent, Quart de Poblet i Xirivella.

Jornades per a associacions

A més, la Fundació Horta Sud organitza, en col·laboració amb altres organitzacions, jornades formatives amb l’objectiu de conéixer millor la realitat de les entitats i fer propostes de canvi. En 2016 s’han celebrat 13 jornades a les quals han assistit 644 participants, en els municipis d’Alaquàs, Aldaia, Alfafar, Benissa, Catarroja, Manises, Moraira, Torrent i Xàtiva.

Projectes Interassociatius

En 2016 el programa d’ajudes a projectes interassociatius, finançat per Caixa Popular i Grupo Ugarte Automoción amb 20.000 €, ha seleccionat 10 projectes en els quals han participat un total de 40 entitats. En els seus 22 anys d’existència, aquest programa ha repartit 188.671 € entre 129 projectes interassociatius, beneficiant així a més de 700 entitats. Aquest programa d’ajudes interassociatius té com a objectiu promoure la col·laboració entre associacions, per a unir sinergies i aprofitar els recursos, ampliant l’abast de les accions.

Projectes europeus

La Fundació Horta Sud ha començat la seua marxa europea en 2016, participant en dos projectes finançats per la Unió Europea.
El projecte We’re Súper, finançat per Erasmus +, amb l’objectiu de reforçar i potenciar l’impacte de l’associacionisme i visibilitzar el seu treball per la societat, es desenvolupa en col·laboració amb altres cinc entitats: UGNG (Croàcia), ATCE Speranta Ramniceana (Romania), AKTO- Human Rigths and Democracy (Portugal), NECI (Xipre) i Enligth Projects (Regne Unit). En el marc d’aquest projecte s’ha creat una plataforma d’avaluació de l’impacte de l’associacionisme, que ajudarà a mesurar la repercussió econòmica, social, cultural, etc. de l’associacionisme.

D’altra banda, el projecte Diàlegs estructurats (Building alternatives: a regional Participative Youth Action Plan for Social developement) ha reunit a responsables polítics, tècnics municipals, directius i gestors d’associacions, etc., per a compartir propostes de millora que poder aplicar a les polítiques de participació.

A més, la Fundació Horta Sud organitza o participa en altres projectes de dinamització de la comarca i visibilització del seu teixit associatiu, com l’edició de la revista Papers Associatius, amb més de 1.600 exemplars repartits en la comarca; el Fòrum Empresarial de l’Horta Sud, del que s’han celebrat quatre edicions en 2016, o la Menció Colibrí, que ha recaigut en la Plataforma Pobresa Zero. La Menció Colibrí reconeix el treball de persones o associacions que es distingeixen per la defensa, promoció i realització de programes que fomentar i defensen els Drets Humans i els Valors Democràtics.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *